[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave

Naštetih je nekaj tipičnih okvar / težav značilnih za serije E39. Seznam vsekakor ni vsestranski, torej načeloma ne gre za okvare določene različice, pač pa za neke vrste tovarniške napake, oziroma hibe, ki pestijo večino lastnikov. Na desni strani se nahaja grafični prikaz, ki nakazuje možnost / pogostost okvare. Legenda:
skoraj obvezna okvara
pogosta okvara
občasna okvara
specifična okvara
zelo redka okvara

 
Tresenje hladnega motorja

možnost pojava: specifična

Opis: Navadno do tega pride takrat, kadar zaženemo popolnoma hladen motor, ga po parih sekundah ugasnemo, nato pa ga čez dan ali dva ponovno zaženemo. Pojavi se tresenje in črnkast dim, ki ga spremlja intenziven vonj iz izpuha. V večini primerov tresenje poneha po nekaj sekundah, v redkih primerih pa motor deluje nemirno dlje časa in ga je potrebno ponovno zagnati. Verjetnost dogodka je premosorazmerna s številom prevoženih kilometrov, saj brizgalne šobe z leti oslabijo, zaradi česar ob prenehanju delovanja v izgorevalni prostor še vedno pride nekaj bencina. Ta s sten valjev izpere olje, to privede do zmanjšane kompresije, zato lahko motorni računalnik zazna napako pri vžigu. Pojavi se kontrolna lučka "FAULT DME" (oranžna lučka v obliki motorja), tester pa pokaže napako cylinder X misfire detect. i
Rešitev: Če se motor v nekaj sekundah ne umiri, je ponoven zagon. V primeru, da lučka ne ugasne, jo je potrebno resetirati s testerjem. Za čim daljšo življenjsko dobo komponent (lambda sonde, kazalizator, izpušni sistem ...) se izogibajte zaporednim hladnim zagonom v daljšem časovnem intervalu. Pojav je tako specifičen, da se z njim nima smisla ubadati.
Vonj po zažgani plastiki in olju

možnost pojava: s kilometrino

Opis: Pri ugasnjenem motorju se v okolici avtomobila širi vonj po zažganem olju ali plastiki, ki je včasih prisoten tudi v kabini. Dotrajano tesnilo ventila pokrovov, navadno nekje po 200.000 km, ne tesni več tako kot bi moralo, zato se kakšna oljna kaplja znajde na izpušnem kolektorju. Kapljice so lahko opazne tudi na drugih delih motorne glave.
Rešitev: Menjava tesnila pokrova ventilov. Strošek cca. 40 € + delo.
Senzor višine snopa xenonskih žarometov

možnost okvare:

Opis: Luči pričnejo svetiti prenizko - "v tla", četudi se ob vklopu pravilno nastavijo.
Rešitev: Z računalniško diagnostiko je mogoče ugotoviti, kaj se je dejansko pokvarilo: sprednji, zadnji senzor ali motor v žarometu. Vsak del je mogoče zamenjati posebej. Cena za senzor je cca. 60 €, pri menjavi velja pregledati (in zamenjati) še nosilčke (5-15€), ki z leti otrdijo in povzročajo nepotreben hrup. Kataloške št. senzorjev so se kar nekaj zamenjali, tako da na spletnih ETKjih morda ne boste več našli prvovgradnih številk.
Oljni separator

možnost pojava: s kilometrino

Opis: Najbolj strašen in k sreči tudi manj pogost scenarij je primrznitev membrane zaradi slabe zatesnitve v hladnih dneh. Če živite v hladnih krajih, obstaja separator, namenjen hladnejšim državam. Ostali simptomi so različni: povečana poraba olja, različni prizvoki v prostem teku. Nekateri so slišni oz. izginejo ob izvlečeni šipki ali odprtjem pokrova za nalivanje motornega olja.
Rešitev: Menjava. Čimprej, saj povečana poraba olja močno vpliva na življenjsko dobo katalizatorja. Oljni separator sicer ni drag, je pa priporočljivo zamenjati še pripadajoče cevi. Poseg je "vreden" med 100 in 200 €.
DISA membrana/loputa

možnost pojava: s kilometrino

Opis: Prizvoki v prostem teku (slišno samo perfekcionistično obsedenim lastnikom). Bodite pozorni na sesalni kolektor, saj loputa skrbi za izenačevanje pritiska v kolektorju. Opazijo se lahko tudi zmanjšane zmogljivosti v nižjih vrtljajih (pod 4000), saj spremenljiva sesalna pot ne deluje več optimalno. Kritična stvar, ki se utegne pripetiti predvsem pri večjem številu kilometrov je, da se vijak lopute, nameščene v kolektor, zrahlja in pade v izgorevalno komoro. Motorschaden ...
Rešitev: Menjava. Zelo enostavna. Cca. 150 € za enoto.
Visko ventilator

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Povečana delovna temperatura pri počasni vožnji (kolona, vroči dnevi), kazalec za temperaturo se utegne pomikati iz sredine proti desni strani. Bodite pozorni tudi na vklapljanje dodatnega (klima) ventilatorja (pri izklopljeni klimatski napravi), ki se vklaplja predvsem v prostem teku, ko visko ventilator ne odsesa dovolj vročega zraka. Pomemben simptom, ki nakazuje konec življenjske dobe, so tudi mastni madeži na visko sklopki.
Nasvet: po prevoženih 150.000 -200.000 km razmišljajte o preventivni menjavi oz. bodite pozorni na pravilno delovanje.
Kontrola: Visko sklopko lahko vsake nekaj časa preverjate z enim (ali več) izmed 5 napisanih testov. Preberite več. Najenostavnejši test, za katerega ni potrebno odpreti niti pokrova motorja je, da pri ogretem motorju (ki ga pustite par minut teči v prostem teku), povišate motorne vrtljaje. Pri tem se mora visko zavrteti hitreje, kar je seveda slišno, kot bi motor ima vsaj dvakrat več valjev ... :-).
Rešitev: Menjava. Cena: okrog 190 € za šestvaljne in cca. 150 € za osemvaljne motorje. Preventivno lahko sklopko pred montažo hranite v navpičnem položaju oz. po montaži ne prižigajte motorja 30 minut.
Dizelski motor - pomanjkanje moči

možnost okvare: neznano

Opis: Motor ima zmanjšane zmogljivosti (pri določenih ali vseh vrtljajih), nemiren prosti tek, ugaša, tester navadno ne pokaže nič.
Rešitev: Vzrokov je lahko več, najprej preverite LMM (senzor količine zraka), lahko je potrebna menjava ali preprogramiranje. Preverite tudi vse črpalke za gorivo (v rezervoarju, pod sedeži ...), če imate referenčne vrednosti, lahko izmerite pritisk polnjenja. Preverite konektor senzorja tlaka na sistemu "Common Rail". Vzrok za nemiren tek so lahko tudi zamašeni injektorji. Vsekakor pa najprej na tester!
"Puše" na sprednji premi (silent blok)

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Nekoliko glasnejše podvozje pri neravninah, kasneje tudi zračnost ...
Rešitev: Gumijasti deli z leti enostavno popokajo. Menjava. Za 100% natančne je smiselno opraviti tudi optiko podvozja (sploh, če so opazne spremembe v položaju volanskega obroča).
V vednost: ko je podvozje enkrat "manj kompaktno" kot nekoč, se z menjavo znebimo le zračnosti. Za popolnoma brezhibno podvozje, ki si zasluži primerjavo z novim, bo najbrž potrebno v denarnico poseči globlje in zamenjati še kaj drugega: vilice, amortizerje, stabilizatorje. Načeloma po 300.000 in več kilometrih. Odvisno od uporabe, tipa podvozja ...
"Puše" na zadnji premi (ball joint)

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Zračnost pri zadnjih kolesih, navadno se prične pojavljati nad 150.000 kilometri, odvisno od cestišča, obutve in načina vožnje.
Rešitev: Menjava. Obstaja novejša izvedba z novo kataloško številko. Priporočena menjava v paru (levo, desno), z obročki vred (snap ring). Poseg je dokaj zahteven, nekje 2 uri za vsako stran. Optika naj ne bi bila potrebna.
Preklop motorja na zasilni način delovanja

možnost okvare:

Opis:

Sporočilo na instrumentalni plošči "motornotprogramm" (v nemškem jeziku) ali opozorilna lučka DME; okvara na motorni elektroniki, motor deluje v zasilnem načinu. Najverjetneje je v okvari elektronska komponenta, denimo vžigalna tuljava, loputa zraka (po letniku 2000, glejte tudi par vrstic nižje) ali eno izmed tipal. V redkih primerih je potrebno čiščenje regulatorja prostega teka, ki z nepravilnim delovanjem povzroča motnje. Simptomi motenj regulatorja prostega teka: nihanje vrtljajev v prostem teku (tudi do 1500, 2000 vrt.), oteženo speljevanje (ročni menjalnik), slabša odzivnost pedala za plin.

Rešitev: Menjava komponente v okvari ali čiščenje regulatorja prosteka teka.
Utripanje notranje osvetlitve in LCD prikazovalnika

možnost dogodka:

Opis: Pri uporabi funkcije gretja sedežev je predvsem ponoči (v prostem teku) mogoče opaziti rahlo utripanje (kot bi spreminjali jakost osvetlitve) LCD kombi prikazovalnika pod števcema in luči notranje osvetlitve. Potrebno je počakati, da električni sistem uskladi delovanje vseh električnih porabnikov.
Rešitev: Normalen pojav, potrjen s strani tovarne (servisna dokumentacija). Pomaga ponovni zagon motorja. Izrecno je navedeno, da menjava kakršnih koli delov ni potrebna.
Vžigalne tuljave

možnost okvare:

Opis: Ogroženi so modeli s kasnejšim letnikom izdelave (2003). Simptomi: prižgana kontrolna lučka za motor, zmanjšane zmogljivosti, tresenje motorja med delovanjem, pretirano hrupen motor v prostem teku ...
Rešitev: Menjava, vendar vseh 6. Bremijeve tuljave se v celoti nadomestijo z Boschevimi. V primeru, da ima vaše vozilo manj kot 3 leta ter manj kot 100.000 prevoženih kilometrov, se obrnite na pooblaščen servis (popravilo v okviru garancije).
Loputa zraka

možnost okvare:

Opis: Lopute, izdelane med septembrom 2000 ter majem 2002 naj bi imele težave pri delovanju. Gre za elektromagnetno loputo (prejšnje serije so imele mehansko). Simptomi: preklop motorja v zasilni način (motornotprogramm), možno nihanje vrtljajev v prostem teku. Priklop na tester lahko javi naslednje napake: (112) 70 hex, (113) 71 hex, (115) 73 hex, (118) 76 hex, (119) 77 hex, (135) 87 hex, (160) A0 hex, (161) A1 hex Ogroženi modeli z motorjem M54 (2.5 in 3.0) z motorno elektroniko Siemens MS43.
Rešitev: Servisna informacija narekuje menjavo lopute (elektromagnetni ventil) ter menjavo kompletnega motornega vezja (skupno vsaj 700 EUR). V praksi se je izvajalo popravilo konektorja lopute in menjava vezja (v primeru, da popravilo konektorja ni odpravilo težave). Po namestitvi nove lopute (če je to potrebno), je potrebno pred zagonom motorja izvesti 20 sekundni "adaptacijski" proces.
V primeru, da ima vaše vozilo manj kot 3 leta ter manj kot 100.000 prevoženih kilometrov, se obrnite na pooblaščen servis (popravilo v okviru garancije).
Hladilnik

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Hladilnik navadno poči, kjer je pritrjena dovodna gumijasta cev, predvsem so "ogroženi" modeli 540i, nekoliko manj pa ostali šestvaljni motorji. Ponekod je bilo opazno tudi "napihovanje" spodnjega ali zgornjega (aluminijastega) dela hladilnika. Ti simptomi počasi nakazujejo konec življenjske dobe, ki znaša približno 10 let. Takrat je smiselno pričeti razmišljati o preventivni menjavi.
Preberite tudi nekaj dejstev o rokovanju s hladilnim sistemom!
Rešitev: Menjava hladilnika. Tovarniški hladilniki so navadno znamke Behr. Cena: med 250 in 450 EUR (odvisno od letnika). Preventivno lahko zamenjate tudi raztezno posodo (45 EUR). Okvare le-teh po menjavi hladilnika niso redke.
Vodna črpalka

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Zloglasna "okvara". Predvsem znana pri starejših modelih (pred prevoženimi 100.000 kilometri). Možen vzrok je lahko tudi zrahljana črpalka ali pa izrabljeni ležaji (slednje je značilnejše za osemvaljne motorje)
Rešitev: Preventivna menjava, znesek okrog 85 EUR. Preventivna zato, ker v servisni dokumentaciji menjava ni predvidena. Priporočam, da črpalko menjate vsakih 100.000 km.
Preberite tudi nekaj dejstev o rokovanju s hladilnim sistemom!
Termostat

možnost okvare: s kilometrino

Opis: Avtomobil se dolgo ne ogreje na delovno temperaturo ali pa se pregreva (kazalec ni na sredinskem položaju). Preverite tako, da se s hladnim motorjem peljete 3 - 6 kilometrov, odprete pokrov motorja ter potipate debelo gumijasto cev na levi strani (poleg kompresorja klime). V kolikor je vroča, je gotovo pokvarjen termostat, saj hladi še neogret motor. V redkih primerih se zgodi tudi, da poči ohišje termostata, vendar le pri vozilih, ki imajo termostat z ločenim ohišjem (pred letom 1999). Takrat je potrebno nemudoma ustaviti vozilo, kajti gre za izgubo hladilne tekočine. Preberite tudi nasvete o ogrevanju vozila ter si oglejte dodatne funkcije potovalnega računalnika, kjer lahko spremljate natančno delovno temperaturo motorja (Test-Nr. 7).
Preberite tudi nekaj dejstev o rokovanju s hladilnim sistemom!
Rešitev: Menjava. V primeru termostata z ločenim ohišjem je priporočljivo zamenjati oboje.
Hladilna tekočina

možnost okvare:

Opis: Check control javlja prenizek nivo hladilne tekočine / madeži hladilne tekočine v motornem prostoru ali pod njim.
Rešitev: Preverite tipalo na dnu raztezne posode, ponekod gre tudi za prekratek interval, saj preden senzor uspe zaznati novo stanje, sporoči napako, čeprav je v sistemu dovolj tekočine. Vseeno preverite nivo. V primeru puščanja, preverite vse spoje, gumijaste cevi, preglejte raztezno posodo, posebej predel pod tipalom.
Hrupno vrtenje jermenov

možnost dogodka:

Opis: V prostem teku slišno glasnejše vrtenje jermenov, hrupnost se malenkostno še poveča ob prižganih lučeh ali kakršni koli drugi obremenitvi motorja.
Rešitev: Lahko bi šlo za dotrajane jermene, vodila ali napenjalce - preverite. Velikokrat pa se hrupnost pojavi po servisnem posegu, natančneje, kadar pride do izlitja hladilne tekočine po jermenih (menjava termostata, hladilnika, vodne črpalke ...). Jermeni se napenjajo samodejno, zato je edina rešitev čakanje. Previdno jih lahko tudi izperete z vodo, najbolje takoj po opravljenih omenjenih posegih. Delovanje bo normalno po prevoženih nekaj 100 kilometrih. Včasih tudi 1000.
Oljni madeži na pokrovu ventilov

možnost okvare:

Opis: Madeži olja na pokrovu ventilov so navadno v predelu, kjer se nahajajo svečke. V veliki večini se to pojavlja pri 8-valjnih motorjih, pri večjih kilometrinah tudi pri šestvaljnih. Včasih menjava tesnila ne zadostuje več, saj se pokrov zaradi temperaturnih vplivov že deformira. Takrat je smiselno zamenjati še pokrov ...
Rešitev: Menjava tesnila ali pokrova.
Oljni madeži pri napeljavi servo volana

možnost okvare:

Opis: Olje "rosi" iz posode za servo olje, lahko tudi z napeljave direktno pri posodi ali pod pri karterju. Zaradi visko ventilatorja so madeži lahko vidni tudi na plastični zaščiti na dnu motornega pokrova.
Rešitev: Če pušča iz posode, zamenjajte o-ring (za par deset centov) na vrhu pokrova, če so mastne cevi, zamenjajte cevi. Znesek med 20 in 60 EUR.
Tipalo odmične gredi

možnost okvare:

Opis: Nemiren tek motorja, zaganjanje ... vzrok je lahko voda v motornem prostoru (pranje motorja). Za diagnostiko je potreben priklop na tester.
Rešitev: Menjava tipala in resetiranje računalnika.
Kolesni ležaji

možnost okvare:

Opis: Bobnenje med vožnjo je navadno posledica izrabljenih ležajev. Sploh pri hitreje voženih vozilih z več prevoženimi kilometri (nad 100.000) in pri vozilih s širšimi in večjimi pnevmatikami. Najprej preverite profil pnevmatik, saj so profili v obliki črke "V" navadno precej glasni, sploh, kadar gre življenjska pnevmatike doba proti koncu.
Rešitev: Menjava. Obstajajo novejše izvedbe kljub enaki kataloški številki.
Pretirana / neenakomerna obraba pnevmatik

možnost napake:

Opis: Večja obraba pri zadnjih pnevmatikah na notranji strani ter na zunanji strani pri sprednjih pnevmatikah. Posebej izrazito pri širših pnevmatikah (255, 265).
Rešitev: Posledico navadno pripisujem M podvozju in agresivnejši vožnji, morda preverite optiko. Ena možnost (za enkomernejšo obrabo) je tudi menjava koles levo-desno, kjer je potrebno seveda pnevmatiko sneti s platišča, pri čemer pazite na oznake ne pnevmatiki (zunanja, notranja stran in smer rotacije).
Nemiren sprednji del vozila

možnost napake:

Opis: Običajni vzroki: izrabljene puše (silent bloke), dotrajane vilice, zvita platišča, nepravilen tlak v pnevmatikah, nepravilno nastavljena optika. Podvozje je zaradi svoje filigranske zasnove ter izdelave izredno občutljivo na vsakršne napake.
Rešitev: Včasih pomaga tudi višji tlak v sprednjih pnevmatikah, pritegovanje platišč z večjo - predvsem pa pravilno silo (moment ključ) ali seveda menjava dotrajanih delov.
Ročna zavora

možnost okvare:

Opis: Neučinkovito delovanje r. zavore, posebej opazno pri vozilih z ročnim menjalnikom
Rešitev: Navadno pomaga nastavitev spredaj (pri ročici), bolj učinkovito pa je nastavljanje zadaj. Priporočljiva je tudi občasna uporaba ročne zavore pri ustavljanju oz. zelo počasni vožnji, saj se s tem očistijo zavorni bobni.
Ventilator klime

možnost okvare:

Opis: Ob vklopu kompresorja se mora po nekaj sekundah pričeti vrteti ventilator spredaj. V toplejših dneh se pogosto vklaplja tudi brez aktivirane klimatske naprave. Ker se nahaja povsem spredaj, ventilator rad "posesa" precej umazanije, listja, ipd ... kar lahko botruje k okvari. V garancijskem roku so jih menjevali tudi zaradi pretirane glasnosti. Morda bi utegnilo pomagati tudi čiščenje: pošteno spihati s kompresorjem, očistiti kontakte (kontakt spray), priklopiti na 12V ter mu ročno pomagati pri vrtenju, vmes pa "sprejati" z WD40. Takšno "oživljanje" je včasih uspešno.
Rešitev: Menjava. Poseg je zahteven, potrebno je sneti odbijač, luči, vezno steno.
ABS / ASC / DSC / ( ! ) zavorni indikator

možnost okvare:

Opis: Prižgana indikatorja ASC/DSC in ABS, včasih se pojavi tudi rumen opomnik za zavore ( ! ). Vozilo tako ostane ostane brez sistema ABS, stabilnostnega nadzora (ASC ali DSC) in seveda brez vrsto stvari, povezanih s tema sistemoma: BLS, ACB, HBA, ECD, HDC ... V nekaterih primerih preneha delovati tudi števec za hitrost - s tem pa tudi tempomat, prikazovalnik trenutne porabe ... saj se vse funkcije obnašajo enako, kot bi vozilo mirovalo. Težava se lahko pojavlja tudi občasno, kontrolne lučke se med vožnjo včasih ugasnejo, največkrat pa se simptomi pojavijo pri ponovnem zagonu vozila (hladno vozilo navadno deluje brez napak). Če ste v dilemi, katera stvar je v okvari (sploh takrat, ko priklop na tester zaradi napake ni izvedljiv), lahko enoto začasno zamenjate z drugo - iz čim bolj podobnega vozila (enaka vrsta goriva, isti tip menjalnika ...), nato primerjajte simptome. Pri tem še enkrat poudarjam, da je ta test le delno zanesljiv, saj je enota sprogramirana za točno določen tip vozila, zato so možnosti, da bodo ugasnile omenjene kontrolne lučke, zelo majhne.
Rešitev: Včasih do teh simptomov pride zaradi pretirane vlage (vožnja po snegu, lužah). V tem primeru je prisotnost kontrolnih lučk enkratna. V nasprotnem primeru je potreben priklop na tester, kjer se preveri delovanje ABS tipal na vsakem kolesu, zelo pogosta okvara pa je ABS/ASC/DSC kontrolna enota. V primeru pokvarjene kontrolne enote se le-ta ne poveže s testerjem, prav tako pa povzroči "kratek stik" v celotnem omrežju in povezovanje prepreči tudi drugim enotam (DME, LCM, Airbag modul ...).
Možne rešitve: zamenjava ABS tipala ali zamenjava ABS/ASC/DSC kontrolne enote. Pozor, pri menjavi enote z drugo (še posebej, če je nova), jo je potrebno sprogramirati. To storite na pooblaščenem servisu (cca. 50 €), pri tem pa se po končanem programiranju zapeljite nekaj metrov, da se tipala inicializirajo. Vozilo je priporočljivo priklopiti na električni polnilec, saj je stabilna napetost za tovrstne posege ključnega pomena. Cena nove kontrolne enote se vrti med 900-1000 € na pooblaščenem servisu in približno 700 € pri Bosch servisnih delavnicah. Zadevi naj bi po dosedanjih ugotovitvah bili identični. Pri nakupu se seveda prepričajte o ustreznosti enote. V primeru DSC enote je OE kataloška številka, zapisana v ETKju - 34 52 6 769 862 identična Boschevi kataloški številki 1265950002, katero najdemo tudi na prvovgradni enoti.
Upoštevajoč cene popravil je vsekakor smiselno razmisliti o nakupu nove enote, saj gre za ključen varnostni sistem.
Dolga luč sveti ne glede na stikalo

možnost okvare:

Opis: Okvara LCM modula (licht modul). Večja verjetnost okvare pri začetnih serijah (do septembra 1998). Domnevno obstajajo tri generacije modula, k okvaram naj bi najbolj bila nagnjena ravno prva.
Rešitev: Popravilo ali menjava modula. Popravilo ali nov modul okrog 300 €.
ASC / DSC indikator

možnost okvare:

Opis:

Kontrola lučka je prižgana, ne glede na to, da je sistem vklopljen ali kljub vožnji, ki bi narekovala posredovanje. Vzrokov je lahko več: dotrajan akumulator, slabo delujoč (ali zapacan) regulator prostega teka, okvaro lopute zraka, odpoved ABS tipala, pokvarjen signalni kabel, okvara rotacijskega tipala. V redkih primerih to nakazuje tudi okvaro računalnika (kontrolne enote), vendar bi v tem primeru gorela še kontrolna lučka ABS - glej zgoraj! Za natančno diagnozo je seveda potreben priklop na tester.

Rešitev: Priklop na tester, menjava ali čiščenje ustrezne komponente.
Potovalni računalnik

možnost napake:

Opis: Izpis o nedelujočih žarnicah - navadno gre za korozijo, katera je krivec, da se upornost porabnika poveča.
Rešitev: Očistite grlo žarnice, uporabite kakovostne žarnice, preverite kontakte, zamenjajte obrabljene žarnice, preverite tudi tretjo zavorno luč in stikalo ob pedalu zavore.
Manjkajoči segmenti na prikazovalnikih

možnost okvare:

Opis: Predvsem na armaturni plošči, kilometrsko stanje ali funkcije check-systema.
Rešitev: Problem je v kontaktih prikazovalnika, ki oksidirajo. Potrebno je razstaviti števec in z sprejem za čiščenje kontaktov nasprejati površino med LCD prikazovalnikom in števcem. V primeru, da to ni dovolj je potrebno med kontakte in števec podložiti približno 0.1-0.2 mm debelo plastiko, tako da ustvarimo boljše prileganje kontaktov. Za natančnejša navodila si preberite podrobnejši opis. Tta postopek se včasih ne obnese preveč dobro, zato so možne rešitve še menjava (ali zasuk ribonskega traku ali menjava prikazovalnika. Po potrebi se brnite na ustrezna podjetja - kontakte najdete v GE39 telefonskem imeniku.
Opomba: pri nekaterih posegih je potrebno sneti kazalce. Poskrbite, da bodo tudi po posegu na enakih mestih. Pomagate si lahko s skritimi funkcijami.
Okvara akumulatorja

možnost okvare:

Opis: Okvara, za katero je navadno kriv lastnik. Ker je akumulator nameščen zadaj, pogosto pozabimo nanj. KLjub temu, da gre za akumulatorje, ki naj ne bi potrebovali vzdrževanja, je vsake toliko potrebno doliti destilirano vodo, predvsem ob koncu poletja. Preberite nasvet o vzdrževanju.
Rešitev: Dolijte tekočino, ker je prostor slabše dostopen, uporabite kakšno manjšo steklenico, po možnosti s slamico za lažje dolivanje. Jaz se poslužujem injekcije.
Regulator hitrosti ventilatorja

možnost okvare:

Opis: Okvaro lahko prepoznate, ko s tipko usmerite zrak na vetrobransko steklo, pri čemer se mora ventilator zavrteti na najvišji stopnji. V kolikor se to ne zgodi, gre zagotovo za okvaro regulatorja. Včasih ventilator piha tudi brez kontaktnega ključa, kar je prav tako posledica pokvarjenega regulatorja. Redka motnja je tudi delovanje na najvišji hitrosti (kljub drugačni nastavitvi) ali celo nedelovanje. Pogovorno regulator imenujemo "ježek". Poseg: srednje zahteven, cca. 70 EUR.
Rešitev: Menjava. Navodila za menjavo: tukaj.
Počene tipke klimatske naprave

možnost okvare:

Opis: Nekatere tipke na kontrolni plošči klimatske naprave počijo. Sumim, da so tipke zamenjali leta 2001, saj gre za dve vrsti tipk. Prve imajo v sredini trikotnik, kjer se nahaja steklen odsevnik, zato so tudi bolj podvržene poškodbam (slika!)
Rešitev: Zamenjava. Naročite na servisu ali poiščete kakšno nadomestno kontrolno ploščo klimatske naprave. Demontaža ni potrebna, tipko s konico prsta enostavno potisnite navzgor in jo izvlecite. Novo tipko položite na sredino in jo potisnite v odprtino ali pa jo najprej namestite v zgornji del odprtine in jo s pritiskom namestite na predvideno mesto (slika!)
Sprožilec oken, vrat in prtljažnega pokrova

možnost okvare:

Opis: Posamezno okno se ne odpira ali zapira pravilno / posameznih vrat ali pokrova prtljažnika ni mogoče odpreti ali odkleniti z daljinskim sprožilcem.
Rešitev: Menjava sprožilca.
Tipalo zunanje temperature

možnost okvare:

Opis: Prikazovalnik prikazuje nepravilne vrednosti. Okvara ali iztaknjen kontaktni kabel.
Opomba: v primeru prehoda iz hladnega prostora v toplega (temperaturna razlika 20 - 30 °C, navadno traja nekaj ur (lahko tudi 4 - 5), da se prikaže realna vrednost.
Rešitev: Pregled konektorjev ali menjava. Nahaja se na desni strani sprednjega odbijača pod desnim notranjim blatnikom. Navadno traja par dni, da prične delovati normalno.
Lambda sonda

možnost okvare:

Opis: Povečana poraba goriva, črnkast dim iz izpuha v prostem teku (nepopolno izgorevanje), slabše zmogljivosti, neuspešen preizkus plinov na TP ... S pravo diagnostično opremo se da izmeriti tudi stanje oz. odstopanje zmešanega goriva.
Rešitev: Diagnostika + menjava. Priporočljivo seveda v paru. Po dve enaki ali najbolje - vse štiri.
Trušč vrat (tesnil)

možnost dogodka:

Opis: Zunanji rob tesnila se dotika okvirja vrat in povzroča trušč.
Rešitev: Ena rešitev, sicer bolj ali manj začasna, je mazanje tesnil s kakšnim sredstvom za nego gumijastih materialov ali temeljito čiščenje. Obstaja pa tudi DIY rešitev z lepljenjem traku, ki se je izkazala za učinkovito tudi na daljši rok.
Ropot pri "B" stebričku

možnost motnje:

Opis: Na sovoznikovi strani se ob neuporabi varnostnega pasu kovinska zaponka dotika plastične obloge na B stebričku, kar povzroča rahlo "trkanje".
Rešitev: Menjava distančnika, ki distancira pozicijo pasu od stebrička. Vozila, izdelana po januarju 2001, imajo že modificiran (odebeljen) distančnik. Poseg je najbolje opraviti pri pooblaščenem serviserju, saj gre za pomembne varnostne komponente!
Ropot zadnje police (limuzina)

možnost motnje:

Opis: Občasen ropot zadnje police, predvsem pri ostro voženih ovinkih.
Rešitev: Zaenkrat še neznana.
Ropot sedežev

možnost motnje:

Opis: Izrabljene ali razrahljane puše pod sedežem ali potrebne mazanja. Lahko gre tudi za okvaro vodil. Odvisno tudi od tipa sedeža.
Rešitev: Še delam na tem. Poskusite "zamašiti" odvečen prostor (zračnost) med spojem, ki skrbi za nastavljenje višine sedeža. Najbolje s plastično objemko. Ropot - klikanje se povzroča na podoben način, kot premalo privita matica :-)
Sredinske reže za zrak

možnost poškodbe:

Opis: Težko ali celo onemogočeno premikanje sredinskih rež za zrak, počeno ohišje
Rešitev: Menjava. Cca. 30 €. Dokaj zahteven poseg terja spretne prste.
Prizvoki pri vrtenju volana

možnost motnje:

Opis: Glasno vrtenje volana, prizvoki pri obračanju. Izrabljen plastičen obroč "slip ring", po 08/2001 se je zamenjala tudi kataloška številka.
Rešitev: Menjava - nova kataloška: 32 31 6 759 546, cena - okrog 10 €
Krhke notranje kljuke

možnost okvare:

Opis: Imajo kovinski videz, vendar so plastične, zlomijo se od "utrujenosti" materiala. Značilno predvsem za prvotne serije.
Rešitev: Menjava.
Elek. nastavitev sedeža in volanskega obroča

možnost napake:

Opis: Sedeži in volanski obroč se ne odzivajo na ukaz / volanski obroč se ne postavi na nastavljeno mesto ob izstopu z vozila (samo vozila z elektrifikacijo sedežev).
Rešitev: Navadno pomaga nekajkratno prižiganje in ugašanje vozila, včasih tudi polurni "premor". Pazljiveje izstopajte, ob izstopu lahko nevede pritisnete stikala za nastavitev, kar lahko rezultira do napake v spominskem sistemu. Pri avtomobilih, izdelanih po septembru 1998 lahko pride do napake pri komunikaciji med el. motorjem in krmilnikom.
Opozorilni simbol za varnostni pas

možnost napake:

Opis: Opozorilna lučka gori, kljub temu, da smo pripasani. Pokvarjeno mikrostikalo.
Rešitev: Menjava. Pokvarjeno stikalo naj ne bi imelo vpliva na sprožitev zračnih vreč, obstaja pa možnost, da bo zračna vreča sprožena s polno močjo ravno zaradi tega, ker sistem ni zaznal uporabe varnostnega pasu. Prenovljeni deli so opremljeni z datumom 01.09.1997 ali novejšim.
Opozorilni signal SRS - zračna vreča

možnost okvare:

Opis: Gori opozorilna lučka za SRS - airbag in opozarja na napako na sistemu. Gre za okvaro težnostnega tipala na sovoznikovem sedežu (mreža).
Rešitev: Menjava in/ali resetiranje računalnika.
Vetrobransko steklo

možnost poškodbe:

Opis: Večja dovzetnost za cestno kamenje ter poškodbe, ki zahtevajo menjavo. Razlog je v uporabi mehkejšega stekla.
Rešitev: Poliranje stekla, upoštevanje varnostne razdalje. Pri menjavi bodite previdni, E39 ima okrog 13 različnih sprednjih stekel!
Žarnici za osvetljevanje tablice

nasvet pri morebitnih težavah

Opis: Nič posebnega, žarnici se po potrebi zamenjata - če vam uspe demontirati plastično stekelce z ohišjem. Pri demontaži lahko pride do poškodbe ohišja, saj je potrebno izvijač kar močno potisniti v režo in ga zavrteti v levo.
Rešitev: Predlagam menjavo celotnega ohišja z žarnico vred - zadnja kataloška številka je 63 26 7 165 646, novo ohišje ima lepa in čista stekelca, novo tesnilo, brezhibne kontakte in novo žarnico. Za cca. 5 € po kosu je definitivno zelo priporočljivo zamenjati komplet.
Volanski obroč in prosti hod

možnost opazke:

Opis: Če povlecete volanski obroč k sebi, ima približno 1 cm prostega hoda, ki ga "zavira" vzmet. Pomakne se le obroč, ne pa tudi konzola, ki se sicer pomika ob nastavljanju obroča po višini in globini.
Rešitev: Z volanskim mehanizmom je vse OK, ne bodite no tako paranoični ... :-)
Občutljiv lak

odvisno od načina vožnje

Opis: Sprednji del vozila (pokrov motorja, odbijač, del blatnikov) je posebej izpostavljen cestnemu kamenju. Govorilo se je, da bi naj vzrok bil v barvah, zasnovanih na vodni osnovi - posledica nemškega ekološkega zakona.
Pri uporabi širših pnevmatik je posebej izpostavljen tudi zadnji odbijač (kjer je navadno pritrjena zaščitna zavesica)
Rešitev: Najbolje kupiti tovarniško barvo, večje površine "prebarvati" s priloženim čopičem, manjše z zobotrebcem.
Mrčes

odvisno od načina vožnje

Opis: Velika količina mrčesa / žuželk na sprednjem delu vozila.
Rešitev: Obstaja kar nekaj metod: preden na suho obrišete opran avtomobil, po predelih rahlo drgnite z najlonsko nogavico. Sestava je ravno toliko mehka, da ne poškoduje laka ter ravno toliko groba, da postrga ostanke mrčesa (moja najljubša). Naslednja metoda (ne priporočam): uporaba kemikalij (razmaščevalec ...) ter visokotlačno pranje. 3. metoda: na mokro vozilo položite nekaj listov časopisnega papirja, pustite, da vpijejo vlago, nato jih povlecite dol. Podobno lahko storite z bombažno brisačo.
Oglejte si tudi nasvete o pranju vozila.
Gerchy E-39 © 2004.
  Fotogalerija
Serija 5 v 360° pogledu
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric