[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
S šamponom ali brez?

Pri čiščenju obstajata dve možnosti: prva, morda nekoliko kontradiktorna, je pranje brez šampona. Vozilo operite z razmaščevalnim sredstvom (Cet, Jar, Pur ...), ki odstrani umazanijo in staro plast voska, hkrati pa razmasti površino. Po takšnem pranju je obvezno poliranje (prispevek o amaterskem in profesionalem poliranju) in voskanje.. Povoskano vozilo je potrebno prati izključno z vodo, saj lahko šampon odstrani nanešen vosek. Ko se kapljice na laku znova pričenjo združevati v lužice, namesto da bi vsaka kapljica posebej spolzela z laka, je čas za ponovno voskanje (približno vsaka dva meseca). Vozilo tokrat operite le s čisto vodo, ga temeljito obrišite ter nanesite vosek. Postopek ponavljajte vse do jeseni, ko se prične slabše vreme in je našega konjička potrebno ponovno pripraviti na zimo. Takrat ves postopek ponovite.

Tudi najbolj blagi avtošamponi in detergenti lahko pospešijo oksidacijo ali izsuševanje zaščitnega laka, zato nekaj uglednejših avtomobilskih proizvajalcev priporoča le to vrsto pranja.
 
Izbira šampona

Druga možnost je pranje s šamponom. Današnji izdelki so prijaznejši do avtomobilskih lakov, gumijastih tesnil in plastičnih delov. Nastajajo na osnovi milejših detergentov, ki so manj škodljivi za lak. Vsebujejo tudi sredstva za poudarjanje sijaja in morda celo manjšo količino vodno raztopljivega voska, obenem pa nudijo tudi zaščito pred površinskimi poškodbami. Uporabite čim bolj blag avtomobilski šampon (BMW 83 12 0 412 530 83 12 9 408 919 ali Armorall, Sonax …), predpisano količino pa zmanjšajte za polovico, kar bo ravno dovolj, da prebijete elektrostatično plast med umazanijo in površino avtomobila.
 
Spiranje in pranje


Pred pranjem se prepričajte, da je pločevina hladna. Da bi se izognili sušenju vode in šampona na razgretih površinah, poseg opravite v senci. Če boste prali na soncu, počnite to karseda hitro, šampon pa sproti spirajte. Parkirate lahko tudi na rahlem klancu; s tem se možnost sušenja vodnih površin bistveno manjša, spiranje in odtekanje vode pa bo enostavnejše.

S pranjem pričnite na vrhu. Z gobo potujte v smeri toka zraka, saj so pod tem kotom nenamerne praske zaradi trdih delcev v gobi manj opazne. Dobro je, če goba vpija veliko količino vode, saj s tem preprečuje, da bi umazanija poškodovala lak. Za spiranje uporabite vrtni set za zalivanje ali visokotlačno napravo. Slednje terjajo nekaj preventivnih ukrepov: preveriti je potrebno nastavitve tlaka in izbrati primerno razdaljo za spiranje. Nekatere naprave imajo vgrajena tudi grelna telesa, zato se je potrebno izogibati temperaturnim šokom - prevroča voda pozimi in prehladna pri razgretem vozilu. Pri spiranju je curek priporočljivo premikati in se ne ustavljati na enakih mestih, saj je rahlo drgnjenje z gobo bistveno bolj usodno za trdovratno umazanijo. Posebno previdnost velja nameniti poškodovanim predelom laka na občutljivejših mestih, denimo pri poškodbah cestnega kamenja ali dotrajanih naknadno lakiranih površinah.

Vzemite vedro, napolnite ga s hladno vodo. Topla voda utegne stopiti vosek. Lahko uporabite tudi dva: enega za spiranje, drugega za čiščenje. Dodajte šampon in uporabite najčistejšo gobo (po možnosti ne sintentično). Pričnite s streho in stekli, nadaljujte s pokrovom motorja in prtljažnika. Operite žaromete in vrhnje stranske površine. Pri temnejših vozilih se lahko poslužite sprotnega spiranja in se tako izognete sušenju šampona. Z drugo gobo očistite še spodnje predele vrat, odbijače in pragove. Vozilo nato še enkrat temeljito sperite.

 
Mrčes

Večna težava, predvsem v poletnih časih, je mrčes. Preden obrišete (posušite) vozilo, vzemite staro najlonsko nogavico ter z njo obrišite občutljive dele (pokrov motorja, odbijač, luči, ogledala, blatniki ...). Nogavico in očiščene površine vmes spirajte, da lažje opazite izpuščene ostanke insektov. Gobo lahko že med pranjem zavijete v nogavico. Najlon je ravno toliko grob, da postrga ostanke mrčesa in ravno toliko mehek, da ne poškoduje laka. Podobno dobro se obnese tudi tkanina, ki se uporablja za podloge posteljnine. Zanimiv naravni pripomoček je tudi jutranja rosa, ki se nabere ponoči. Precej dobro namreč omehča prilepljene ostanke mrčesa, zato bo čiščenje skoraj gotovo enostavnejše. Obstaja tudi veliko odstranjevalcev insektov, zato so omenjene rešitve primerne predvsem za tiste, ki niso pristaši kemikalij in visokotlačnih pralnih sistemov ...
 
Sušenje in brisanje


Tudi za brisanje je potrebnih več krp. Ena za zunanjost, druga za notranjost (površine med vrati, pragovi, pod prtljažnim pokrovom), tretja za platišča. Najpomembneje je, da so krpe povsem bombažne. Poliestrske (sintetične) krpe so lahko precej grobe in utegnejo poškodovati plast barve. Odlično se obnese tudi umetna jelenonova koža (npr. Chamois nr. 102 - v prepoznavni rumeni embalaži). Pri naravnih kožah uporabite hrapavo stran. Brišite v vodoravnih linijah, z vrha navzdol, dokler površina ni povsem suha. Stranske površine obrišite nazadnje, saj voda tam navadno steče. Krpo med brisanjem večkrat operite, najbolje pod tekočo vodo ali v vedru. Suha stekla obrišemo z recikliranimi papirnatimi brisačami in Stelexom.

S posebnim setom za pihanje se lahko izognete ostankom vode v težavnih predelih, kjer je brisanje s krpo težavno ali celo neizvedljivo. Pri seriji 5 je to pri stranskih ogledalih, pri kljukah, pri letvicah pod sprednjimi žarometi, pri zadnjih lučeh, pod registrsko tablico, pod vrati, ter pod plastičnimi pokrovi pragov (predvsem zadaj). Tudi pri pokrovu bencinskega rezervoarja se navadno zadržuje precejšnja količina vode. Razlog več, da je lahko pranje na rahlem vzponu koristno.

 
Platišča in pnevmatike

Za platišča je dobro imeti svojo gobo, kakšno temu namenjeno krtačo, ločeno vedro vode in razmaščevalec (Dexal, Meglio …) za odstranjevanje zavornega prahu ali katrana, saj šampon navadno ne uspe pretrgati filma med umazanijo ter površino platišča. Dvostranske gobice za pomivanje posode so sicer priročne, vendar lahko na gladkih površinah poškodujejo lak, zato so bolj uporabne za čiščenje notranjih strani platišč - če tudi ta stran ni gladka. Površino platišč očistite z gobo in jih na koncu še enkrat temeljito sperite. Pri rednem čiščenju so kemikalije načeloma odveč. Platišča obvezno čistite le, kadar so zavorni koluti hladni! Če je pranje platišč dolgotrajnejše, jih lahko očistite na začetku in tako preprečite sušenje že spranega vozila.

Če pnevmatike še tako drgnemo, bomo le stežka dosegli temno-črn izgled, zato jih je potrebno premazati. Na tržišču je kar nekaj produktov, ki jih lahko nanašamo s čopičem ali z gobo, nanos pa obrišemo s vpojnim papirjem, da med vrtenjem kolesa ne pride v stik s površino okoli pnevmatik. Nekatera mazila napravijo pnevmatiko res črno (Armoral Tyre Foam), druga malce svetlečo (silikonsko olje), tretja so obstojna tudi v dežju (Armoral Tyre Shine) …


Koristno ...

Za konec še nekaj praktičnih nasvetov. Izjemno nevšečna nesnaga so ptičji iztrebki. Ti vsebujejo kislino, zato dlje kot pustimo madež na vozilu, več nevšečnosti nam lahko povzroči. Pri odstranjanju poskusite čim manj drgniti, saj je v iztrebkih prisoten droben pesek. Smolo najenostavneje očistite s petrolejem ali bencinom, pri čemer ostanke maščobe sperite z očiščene površine. Katran in asfalt sta opazna v obliki črnkastih pik, ki ob pričetku odstranjevanja postanejo rjave. Z malce drgnjenja lahko madeže odstranimo z vodo, sicer uporabimo razmaščevalec ali bencin. Za ostale trdovratne madeže, pri katerih čiščenje z vodo ali alkoholnimi čistili nima učinka, sta včasih učinkovita tudi limonin sok ali kis. Karkoli boste čistili, počnite to na suhi ter hladni površini.

Kje kupiti čistila? V vsakem večjem supermarketu, bencinskih črpalkah ali avtotrgovinah. Dobra, a cenovno žal manj zanimiva, je izbira na pooblaščenem servisu, saj ima večina znamk v ponudbi pester avtokozmetični program.
 
Notranjost

Čiščenje notranjosti
nima toliko "pasti", zatorej le na kratko:
redno vzdržujte usnjene površine (prispevek)
notranja stekla čistite s papirjem (časopisni ali reciklirani, ki pušča čim manj sledi) + npr. Stelex
prah obrišite s krpo, ki ne pušča sledi (jelenja koža, npr. prav tako Chamois nr. 102)
priskrbite si mehek čopič (pri tem pa zavarujte kovinski del) za čiščenje stikal in manjših rež
pliš na zadnji polici lahko namesto sesalca očistite z lepljenjem in odlepljanjem lepilnega traku
armaturno ploščo premažite s sprayjem, ki ga dobite na pooblaščenem servisu ...
... ali pa kar z Armoral TyreFoam peno, ki se odlično obnese tudi na plastičnih površinah!
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Nasveti:
Kako dobro spolirati vozilo
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric