[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Profesionalno poliranje

... je dolgotrajen postopek, ki ga navadno izvajamo več dni. Za razliko od enostavnega poliranja je potrebno biti izredno previden, saj lahko nepravilna uporaba polirne opreme ali čistil rezultira v trajnih poškodbah izpostavljenih površin, predvsem pa je stvari potrebno početi z občutkom in potrpljenjem. Poseg je tako tehnično zahtevnejši kakor tudi cenovno zajetenejši saj so cene posameznih sredstev (predvsem voskov) lahko vrtijo preko tudi preko 100 € za eno vozilo, trenutno tržne cene celotne storitve pa nihajo med 400 in 1000 €.

Verjetno se marsikdo vpraša, ali ima takšno poliranje sploh smisel. Razlika je v največji meri odvisna od stanja laka na avtomobilu. Dobro vzdrževan in ohranjen lak ima manj globinskih poškodb, zato je razlika manjša. Bistvena razlika v primerjavi z nezahtevnim poliranjem je predvsem v obstojnosti, saj nanos vseh olj in voskov pripomore k dolgotrajnejšemu lesku in zaščiti.

Postopek sem zaradi boljše preglednosti strnil v spodnje točke, opremil pa sem ga tudi z izdatno fotogalerijo, kjer so slikam dodani komentarji.

Slike zaradi čim realnejšega prikaza niso obdelane, prav tako na fotoaparatu ni bila nastavljena nobena opcija korekcije slik.

Fotogalerija s komentarji
 
1. Temeljito pranje avtomobila z mešanico vode in močnejšega avtomobilskega šampona ter sušenje z jelenovo kožico.
2. Globinsko čiščenje laka z rahlo mešanico vode in šampona, ki služi kot lubrikant za posebno obdelovanje s plasteliomn (claybar). Ta plastelin je dovolj grob in lepljiv, da iz laka odstranjuje nečistoče, ki so se sčasoma vtrle vanj in jih navadno čiščenje z gobo ne odstrani (npr. ostanki vodnega kamna, katrana, delcev rje, mrčeš, pričji iztrebki ...). S čiščenjem končamo šele takrat, ko je lak na otip gladek in ko plastelin po laku potuje brez upora.
3. (Po potrebi sledi še) kemijsko čiščenje površin, kjer se nahajajo zasušeni ostanki smole in podobnih organskih ostankov.
4. Natančen pregled celotnega vozila in iskanje kritičnih točk, ki bodo zahtevale posebno pozornost (plastični deli, težje dostopna mesta, globlji risi ...).
5. Zaščita vseh tesnil in letvic (okrog stekel in luči ...), vseh oznak, stranskih smernikov, kljuk, ogledal ... z ličarskim samolepilnim trakom, ki za sabo ne pušča sledi lepila.
6. Poliranje z grobo polirno pasto, ki odstranjuje srednje in manjše rise (po potrebi dvakrat).
7. Poliranje s fino polirno pasto, ki vrne laku sijaj in mu doda globino.
8. Odstranitev samolepilnega traku in ponovno pranje celotnega vozila.
9. Kemijsko čiščenje laka s čistilnim voskom, ki je obenem tudi obvezna predpriprava na voskanje.
10. Loščenje laka s posebno polirno pasto (glaze), ki doda laku nekaj tako želenega leska in wet-look efekta.
11. Dvakratno voskanje laka z akrilnim nano voskom, ki odlično zaščiti na sveže spoliran in zloščen lak za več mesecev. Vosek se mora pred naslednjim korakom sušiti vsaj 12h.
12. Voskanje laka z carnauba voskom, ki še dodatno zaščiti lak in mu da poseben topel sijaj, ki je obenem tudi zaščitni znak teh prestižnih voskov.
13. Po parih urah pa sledi še zaključno brisanje avtomobila z gladko bombažno krpico, navlaženo s quickdetailerjem s čimerodstranimo potencialne ostanke olj, ki so sestavni del carnauba voska.
14. Po prvem pranju s šamponom, ki vsebuje vosek, lahko na nekaterih površinah opazimo ostanke posušenega voska, saj se na dobro povoskanih površinah vosek enostavno nima več kam "prijeti". Zato avto po potrebi prebrišemo z bombažno krpico, rahlo navlaženo s quickdetailerjem - odstranjevalcem voska.
 
Ljubiteljsko spoliral: MG, pomagala gerchy in Vigi
Gerchy E-39 © 2004.
  Fotogalerija:
Postopek poliranja
 
   
  Preberite tudi:
Enostavno poliranje
Pranje vozila
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric