[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave

Unsjene površine v avtomobilu zahtevajo posebno nego, saj so izpostavljene precej dejavnikom kot denimo sončnim žarkom, temperaturnim spremembam, obremenitvam ... zato je usnje priporočljivo ohraniti zaščiteno ter prožno.

Načeloma je dobro uporabiti kakršenkoli preparat (na tržišču jih je precej, vendar niso vsi namenjeni avtomobilskemu usnju), najbolje pa se je poslužiti kar kozmetike iz seznama originalne dodatne opreme, ki vsebuje losion, gobice za nanos, krpe ter PVC rokavice, predvsem pa ščiti usnje pred nevarnimi UV žarki, ohranja mehkobo in vonj po naravnem usnju.

Vzdrževanje opravljajte po potrebi (odvisno od uporabe vozila, garaže, parkirnega prostora). Bolj, kot je usnje izpostavljeno zgoraj omenjenim dejavnikom, pogosteje ga je potrebno negovati. Izogibajte se raznih krem, namenjenim človeški koži, saj so mnenja o uporabi precej mešana. Bolje tvegati nekaj tisočakov in tako primerno zaščititi predvsem sedalne površine.

 

Še boljši losion ...

V času od nastanka članka sem, seveda zaradi mojega nenehnega prizadevanja k boljšim rezultatom, pridobil nekaj novih izkušenj. Za moj okus, predvsem pa tudi vonj, že nekaj časa uporabljam drug produkt in sicer dva preparata proizvajalca Gliptone. Postopek je praktično enak, z izjemo, da usnjene površine po čiščenju premažemo s čistilcem iz prve plastenke, počakamo pet minut, nato pa uporabimo še losion. Razlika? Usnje poleg prožnosti in lepšega videza prične dišati po novem. Komplet je sicer sorazmerno težko dobavljiv, ampak ga navadno naročam v večjih količinah, tako da ga je dovolj za vse. Cenovno je za eno pizzo celo ugodnejši od OE kompleta!

 
Postopek negovanja:
   

Pred pričetkom je dobro očistiti vse usnjene površine. S sesalcem posesajte sedeže in prah v manšeti menjalnika (ostalih površin ne sesajte, saj se med nanosom losiona trgajo delci gobice za nanos in bi si tako napravili medvedjo uslugo). Po končanem sesanju lahko sedeže obrišete še z vlažno krpo.
   
BMW set za nego usnja ima kataloško številko 83 12 0 140 448, cena je cca. 23 EUR, zadošča za več kot 10 nanosov in je primeren za vse vrste usnja (napa, buffalo ...)
   
Na suhe površine s priloženo gobico nanesite losion. Najbolje je nanašati manjše površine naenkrat. Losion nanesite na gobico, nato pa ga s krožnimi ali vodoravnimi gibi vtrite v površino. Losion skušajte nanašati čim bolj enakomerno, da se izognete morebitnim lisam, ki utegnejo nastati po sušenju.
   
Počakajte nekaj minut, da se nanos posuši, nato vzemite priloženo krpo (ali kakšno staro majico) in obrišite predele, kamor ste nanesli losion.
   
Ko boste opravili s sedeži, ne pozabite tudi na vratne tapete, usnje na volanskem obroču, ročni zavori in manšeti menjalnika. Pri volanskem obroču je potrebno dobro namazati še manj vidne predele (prečke z z vrhnje in notranje strani).
   
Po končanem delu bo usnje videti manj svetleče (matt), kljub temu, da bo nekaj minut po nanosu izgledalo svetleče. V avtomobilu naj bi dišalo po novem usnju - tako namreč obljublja deklaracija na embalaži - v praksi pa se namreč ne opazi opaznih sprememb.
   
Poseg je dobro opraviti (in ponavljati) predvsem v zimskih in poletnih časih - poleti zaradi UV žarkov, pozimi pa zaradi nizkih temperatur.
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Nasveti:
FAQ, nasveti, modifikacije
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric