[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Ogrevanje motorja je nadvse pomembno za brezhibno delovanje, predvsem pa botruje k daljši življenjski dobi vseh motornih (in pogonskih) sklopov. Prvo pravilo pri ogrevanju hladnega motorja je, da ga moramo ogreti z vožnjo. Če ima vaše vozilo ročni menjalnik, naj bi ob zagonu hladnega motorja počakali 5 do 10 sekund, nato pa odpeljali, pri vozilih s samodejnim menjalnikom pa naj bi z vožnjo pričeli takoj. Omenjen nasvet je bil nekoč objavljen s strani tovarne BMW, vendar se v praksi ne upošteva tako strogo. Bolj pomembno je, da je vozilo v gibanju, kajti s tem omogočimo, da poleg motorja, dosežejo delovno temperaturo tudi ostali vitalni sklopi. Ogrevanje stoječega vozila namreč škoduje katalizatorjem in lambda sondam. Ob popolnoma hladnem motorju ima hladilna tekočina navadno temperaturo okolice, po nekaj kilometrih (med 3 in 6 - odvisno od zunanje temperature), doseže okrog 75 stopinj, kar pomeni, da se kazalec temperature postavi v pokončno stanje. Do takrat skušujte voziti umirjeno, nekje v prvi tretjini motornih vrtljajev (med dva in tri tisoč). Za sunkovita pospeševanja in uporabo motorja v dovoljenem območju vrtljajev je potrebno počakati še kakšnih 10 kilometrov, saj se olje v motorju segreva bistveno več časa, kakor voda (hladilna tekočina). Delovna temperatura ob popolnoma ogretem motorju se giba med 85 in 100 stopinjami, ter med 102 in 110 stopinjami pri osemvaljnih motorjih (535i, 540i), kazalec pa mora ves čas ostati v pokončni legi. Nekje do 106 stopinj pri 6 valjnih motorjih in do 115 stopinj pri osemvaljnih motorjih je še povsem sprejemljivo (predvsem pri mestni vožnji, kolone, semaforji). Pri dodatnih (odklenjenih funkcijah potovalnega računalnika lahko spremljate natančno temperaturo hladilne tekočine!

Ob ostri vožnji in priganjanju je motor priporočljivo ohladiti. Hlajenje je sploh ključnega pomena pri vozilih s prisilnim polnjenjem (turbinski polnilnik, kompresor), saj se rotor turbine vrti približno 10-krat hitreje kot odmična gred v motorju. V takšnih primerih počasi odpeljite kakšen kilometer ali dva, zadostuje tudi nekaj minutni prosti tek.

Za optimalno hlajenje je potreben učinkovit hladilni sistem. Najmanj, kar lahko storite je, da redno preverjate stanje hladilne tekočine, posebno pred daljšimi vožnjami. Dolivajte le originalno hladilno tekočino. Koncentrat se meša z destilirano vodo v razmerju 50:50, +/- 5. Če je destilirane vode več kot 55%, se izboljša učinkovitost hlajenja in poslabša antikorozivno delovanje (manjša odpornost proti nizkim temperaturam). Če je koncentrata več kot 55%, potem se izboljšajo antikorozivne lastnosti in poslabša učinkovitost hlajenja. Zato torej previdno pri dolivanju (ali menjavi)!
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Uporabno!
Dodatne funkcije BC-ja
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric