[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Hladilni sistem je brez dvoma ena najbolj pomembnih komponent, zato mu velja nameniti nekaj dodatne pozornosti. Najpogostejše okvare (tudi hladilnega sistema) so sicer zapisane v rubriki z okvarami, vendar si teh nekaj komponent motorja zasluži izdatno razlago, predvsem ker še vedno velja, da je preventiva nekako prijaznejša od kurative.

No, najprej razčistimo, katere komponente uvrščamo med hladilni sistem. Ali drugače, naslednje komponente je priporočljivo z leti podrobneje opazovati in se tako izogniti morebitnim nevšečnostim.
hladilnik vode
raztezna posoda s čepom
vodna črpalka
termostat
visko ventilator
hladilna tekočina
električni ventilator

Dokler je avto sorazmerno nov, oziroma ima manjše število prevoženih kilometrov, hladilni sistem ne potrebuje dodatne pazljivosti. Z rednim kontroliranjem nivoja hladilne tekočine (kljub temu, da ima večina petic check control) poskrbimo za brezhibno delovanje hladilnega sistema, hkrati pa bi hitro opazili morebitne nepravilnosti (recimo v obliki madežev ali poškodb, ki so prikazane na spodnjih slikah). Mimogrede, minimalno dolivanje hladilne tekočine - približno deciliter ali dva vsakih 5000 prevoženih kilometrov - je nekaj povsem normalnega. Ko pa se število kilometrov približuje številki 200.000, je dosledno opazovanje (ali pa preventivne menjave) nadvse priporočljivo. Pa gremo kar po vrsti.

Vodna črpalka spada med potrošni material, torej ne potrebuje posebnega opazovanja. No, opazovanje potrebuje le v primeru, da z menjavo čakate tako dolgo, da prične spuščati hladilno tekočino, kar pa seveda ni ravno modro početje. Zamenjajte jo vsakih 100.000 kilometrov in ohranite miren spanec.

Termostat je prav tako potrošni material, pri čemer lahko opazujete simptome, opisane na strani z okvarami in ga po potrebi zamenjate ali pa ga zamenjate preventivno vsakih 100.000 km - najbolje skupaj z vodno črpalko. Tako se boste ubili dve muhi na mah.

Hladilna tekočina naj bi se po priporočilih tovarne zamenjala vsake 4 leta. Glede na to, da ob menjavi vodne črpalke in termostata odteče kar nekaj litrov, jo lahko zamenjate kar takrat. Poskrbite za ustrezno mešanico - 50:50 (preberite še besedo ali dve o temperaturi motorja) in ubijte že tretjo muho ... :)

Visko ventilator lahko pričnete opazovati po kakšnih 150.000 prevoženih kilometrih, za testiranje delovanja se lahko poslužite navodil za testiranje ali ga preventivno zamenjate pri 200.000 kilometrih - seveda pod pogojem, da je delovanje do te številke brezhibno.

Električni ventilator
služi razprševanju plina po kondenzatorju (hladilniku klime) in po potrebi pomaga pri hlajenju. Kadar je med vožnjo zraka iz okolice dovolj, miruje tudi pri vklopljeni klimatski napravi, pri mirovanju vozila pa se vklopi tudi pri izklopljeni klimatski napravi. Pogosto vklapljanje električnega ventilatorja (sploh z velikimi hitrostmi) je lahko znak, da je življenjska doba visko ventilatorja pri koncu. Nedelovanje klimatske naprave ali odklon kazalca temperature motorja v desno pa nakazujeta, da lahko gre za okvaro električnega ventilatorja.

Hladilnik vode naj ne bi spadal med potrošni material, vendar žal v veliko primerih temu ni tako. Opazovanje predlagam po 150.000 prevoženih kilometrih. Na vsakem oljnem servisu tako preverite stanje hladilnika zgoraj in spodaj - kjer snemite plastičen pokrov pod karterjem in preverite spodnji del hladilnika (slika). Neraven spodnji del pomeni, da je prišlo do poškodbe - bodisi zaradi starosti, bodisi zaradi napake v sistemu (nepravočasno zamenjane zgoraj naštete komponente). V vsakem primeru, hladilnik zamenjajte pred poletjemi. Prav tako bodite pozorni na različne madeže v motornem prostoru, ohišje hladilnika ponavadi poči tam, kjer je pritrjena cev. Če je razpoka mikroskopsko majhna (slika), se kapljice nabirajo na ostalih motornih delih, ventilator pa jih razprši povsod okoli (tudi po tekstilni izolaciji na pokrovu). Hladilno tekočino prepoznate kot zelenkasto in mastno tekočino, skoraj podobno olju, z zelo sladkim okusom. Najhitrejši test je torej okus z jezikom. V primeru, da je razpoka velika ... no, na to vas bo že opozoril check system - takrat seveda nemudoma ugasnite motor, preverite tekočino, temperaturo in poskusite priti do mehanika. Če je prišlo do izgube večje količine tekočine, vam preostane le avtovleka. Torej, glede na pogoste okvare hladilnika pri približno 200.000 kilometrih je smiselno razmišljati o preventivni menjavi in si tako (seveda z upoštevanjem zgornjih priporočil) zagotoviti brezskrbno vožnjo nadaljnih 200.000 km. Pri menjavi hladilnika je pametno zamenjati tudi raztezno posodo, ekspanzijski čep ter vijak za odzračevanje sistema. Cena? Ne tako visoka, kot bi pričakovali. Preverite na strani z nadomestnimi deli in cenami.
 
Opomba: ob sumu na okvaro katere koli hladilne komponente, lahko spremljate tudi natančno temperaturo motorja, ki si jo nastavite s pomočjo skritih funkcij potovalnega računalnika (TEST-NR. 07). Navodila najdete na strani z nasveti o odklepu dodatnih funkcij MID in IRIS sistema.
Gerchy E-39 © 2004.
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric