[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Visko ventilator je izredno pomembna komponenta hladilnega sistema, zato je pravilno delovanje nadvse pomembno. Deluje na principu visko sklopke, ki uravnava hitrost vrtenja ne glede na vrtljaje motorja in tako regulira pretok zraka skozi hladilnik. Ventilator pri normalni (relacijski) vožnji skoraj miruje, oziroma se vrti zelo počasi, pri tem pa ne ustvarja nikakršnega hrupa. Pri zmanjšani hitrosti se vrtenje zaradi večje temperature hladilnika pospeši in tako vzdržuje konstantno delovno temperaturo motorja. V kolikor je visko sklopka izpravna, se ob zagonu hladnega motorja »zaskoči«, ventilator pa se zavrti z veliko hitrostjo, pri čemer ustvari globok zvok. Po približno 60 – 90 sekundah sklopka popusti in hitrost vrtenja se zmanjša. Ko se motor ogreje in se aktivira termostat, se zrak skozi hladilnik ogreje, ventilator se prične vrteti hitreje, da se ohranja delovna temperatura motorja.
 
Simptomi okvare

Prvi simptomi okvare so normalna temperatura motorja pri relacijskih vožnjah in povečana temperatura (odklon kazalca v desno) pri zmanjšani hitrosti. Sicer je za tovrstno težavo lahko krivo več drugih motornih komponent, vendar če je temperatura stabilna (ustrezna) pri višjih hitrostih in začne naraščati v mestnem vrvežu ali v prostem teku, je velika verjetnost, da visko sklopka ne deluje pravilno. V tem primeru se vklopi tudi dodatni ventilator za odbijačem (ki je sicer namenjen hlajenju kondezatorja (hladilnika klime), ki pa verjetno ne bo poskrbel za zadosten pretok zraka, da temperatura ne bo narasla preko dovoljene.

Slišni simptomi: če se ventilator po zagonu ne prične vrteti z zmanjšano hitrostjo (po 60 – 90 sekundah). Sklopka je v tem primeru permanentno »zaskočena«, kar načeloma ni škodljivo motor, vendar pa po nepotrebnem obremenjuje motor, skrajšuje življenjsko dobo ostalim komponentam (jermeni, napenjalci) ter seveda povečuje porabo goriva.

Vidni simptomi: "mastna" visko sklopka na katerikoli strani seveda pomeni, da je svoje odslužila. Za pregled zadnje strani (ki je obrnjena proti hladilniku), skozi lopute mirujočega ventilatorja potisnite roko in preverite, ali je sklopka suha.
 
Testiranje delovanja
1. Odprite pokrov motorja in zaženite hladen motor (avto naj stoji vsaj čez noč). Pritisnite na plin. Hitrost (in hrupnost) ventilatorja se morata povečati, kar je seveda dober znak.
2. Pustite motor teči (prosti tek). Hitrost ventilatorja se mora po 2 – 5 minutah zmanjšati. Tudi ob dodajanju plina se hitrost ne sme bistveno povečati, kot se je ob hladnem zagonu. To je drugi dober znak. Če se hitrost ne zmanjša, je sklopka po vsej verjetnosti zrela za menjavo.
3. Pustite motor teči v prostem teku in opazujte merilnik temperature. Pri delovni temperaturi motorja se hitrost ventilatorja rahlo poveča, posebno pri povišanih vrtljajih. Če je temperatura stabilna (kazalec na sredini) in se hitrost ventilatorja spreminja, je to tretji dober znak. Če temperatura raste, hitrost ventilatorja pa ne, gre za okvaro sklopke. Pazite seveda, da kazalec ne doseže rdečega polja.
4. Motor naj bo na delovni temperaturi (prosti tek). Pripravite nekaj časopisnega papirja in ga zvijte v daljši valj. Zvit papir vstavite na hrbtno stran in skušajte doseči sredino, pri tem pa se izogibajte loput, vsaj dokler ne boste v bližini sredine. Papir potisnite proti ventilatorju in ga skušajte zaustaviti. Če ventilatorja ni možno zaustaviti z lahkoto, potem je to četrti dober znak. Še enkrat, motor mora biti vroč in na ustrezni delovni temperaturi! Pri testu bodite previdni, roke (in prste) skušajte držati proč od loput ventilatorja!
 
Teste lahko opravite v poljubnem vrstnem redu, prepričajte se le, da bodo izpolnjeni vsi napisani pogoji.

Opozorilo: v primeru, da temperatura motorja začne naraščati proti rdečemu polju, prekinite vsakršno testiranje!
 
Pri menjavi visko sklopke je dobro upoštevati dve stvari: sklopko skladiščite v vodoravnem položaju, tako, kot je označeno na embalaži. Predvsem to velja za čas pred montažo, oziroma je po montaži najbolje pustiti avto v mirovanju cca. 30 minut.
Gerchy E-39 © 2004.
  Uporabno!
Dodatne funkcije BC-ja
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric