[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
O xenonskih žarometih načeloma ni kaj veliko povedati; žarnice so precej hvaležne in vzdržljive, ob okvari ene je najbolje zamenjati obe. Povprečen uporabnik lahko tukaj preneha z branjem. Ostalim, ki imajo prirojeno lastnost iskanja igle v vsakem kupu sena, pa se porajajo dodatna vprašanja, kot denimo:

1. katere žarnice je najbolje uporabiti?
2. kakšna je temperatura tovarniško vgrajenih žarnic?
3. zakaj obstaja toliko različnih ponudnikov (in cen)?
4. kaj pravijo pri Philipsu?
5. kaj kupiti in doseči čim bolj tovarniški izgled?

Odgovori na vprašanja vsekakor niso enostavni, predvsem zaradi tega, ker je okvar sorazmerno malo (saj žarnice zdžijo tudi po 10 let in je z njimi mogoče prevoziti 200 ali celo 300 tisoč kilometrov), najbolj pa so moteča v meglo zavita dejstva, saj porekla žarnic ni enostavno ugotoviti, prav tako pa ni uradnega podatka, kolikšna je temperatura žarnic, vgrajenih v tovarni.
 
Katere žarnice je najbolje uporabiti?

V tovarni so v avtomobile, opremljene s xenonskimi žarometi vgrajevali dvoje znamk žarnic: Philips in Osram, tipa D2S, kar pomeni, da je šlo za žaromete z lečo. Na tržišču obstaja tudi nekaj drugih žarnic manj poznanih proizvajalcev z zelo različnimi temperaturnimi vrednostmi, vendar po moji oceni je najbolje ostati na omenjenih (preverjenih) znamkah, saj primeri, kjer je šlo za pobarvana stekla zaradi "ujemanja" temperature, sploh niso redki. To lahko rezultira s prezgodnjo okvaro ali poškodbo celotnega sistema, kar pa nedvomno utegne povečati stroške.
 
Kakšna je temperatura tovarniško vgrajenih žarnic?

Dejstvo
: novejše xenonske žarnice so zaradi spremembe zakona napolnjene z novejšo, drugačno mešanico plinov in drugih substanc, zaradi dodatkov Sodija se je temperatura barve zmanjšala - odtod tudi razlike med starejšimi in novejšimi žarnicami in seveda povod za nastanek tega članka.

Odgovorov na zastavljeno vprašanje je veliko in žal za nobenega ne morem trditi, da je popolnoma ustrezen. Večina virov trdi, da so prvovgradne žarnice imele temperaturo med 4800 in 5000 K, oznaka pa naj bi bila 85122 ali 85123/+ (kadar je šlo za Philipsov produkte). Menijo tudi, da se teh žarnic že nekaj časa ne izdeluje več, kar bi znalo biti res, saj so se tudi kataloške številke žarnic v ETKju od leta 1996 do 2000 5-krat spremenile, zadnja naj bi ostala enaka od 09/2000 do danes.

Drugi viri navajajo, da naj bi tovarniške žarnice imele temperaturno vrednost 6000 K, med njimi celo pooblaščeni servis, kjer pa žarnic nimajo na zalogi, da bi preverili podatke, zapisane na žarnici oz. embalaži. Po neuradnih informacijah naj bi torej šlo za Philipsove žarnice 85123+, za katere pa še vedno ni podatka, kolikšna je natančna temperaturna vrednost. Tudi dokument s tabelo neznanega vira omenja temperaturo 4900 K in oznako 85123 (brez +), prav tako je na ebayu včasih mogoče zaslediti prvovgradne BMW žarnice, kjer je navedena temperura 4900 K.

BMWjeva servisna dokumentacija v razlagi mehanikom navaja temperaturne vrednosti med 4000 in 4500 K. Vsebina je zapisana v smislu primerjave med dnevno svetlobo (5000 K) in svetlobo halogenskih žarnic (3200 K).

Četrti vir trdi, da je ponudba večine današnjih žarnic nekaj preko 4000 K, dnevna svetloba predstavlja vrednost med 5500 in 6500 K. Ravno zaradi tega je svetloba današnjih žarnic bolj rumenkasta, saj so prve xenonske žarnice svetile s temperaturo med 5400 in 6000 K. Isti vir je opravil tudi test, kjer naj bi zelo podobno svetlobo, kot nekdanja Philipsova 85123, nudila današnja Philipsova 85122WX Ultinon žarnica. Še lestvica žarnic, razvrščenih od rumene do modre svetlobe, ki jo navaja četrti vir:
1. Philips 85122YX
2. Osram 66040, 66050, ...
3. Philips 85122+
4. Philips 85122
5. Philips 85122CM Color Match
6. Philips 85122WX Ultinon
7. Osram 5400K D-HC

Opomba: temperaturna vrednost v K nima prav nič opraviti s svetilnostjo, temveč le z barvo. Vrednost K (Kelvinov) na žarnicah žal ni napisana.
 
Zakaj obstaja toliko različnih ponudnikov s toliko različnimi cenami?

Pri Philipsu U.K. pravijo, da sodeč po fotografijah iz naših spletnih trgovin in oglasnikov, gre za originalne Philipsove žarnice izdelene v Aachnu, Nemčija - navkljub drugačni embalaži, ki se je z leti spreminjala. Pred leti so namenili več denarja za embalažo, v zadnjih časih naj bi zmanjševali stroške in povsem poenostavili obliko embalaže (omenjena je bila pisana rumena in povsem bela škatla). Omenijo tudi, da naj bi bela embalaža bila namenjena velikim kupcev s še bolj ugodno ceno.

Pri Philips Slovenija in nekaterih Philips zastopnikih, pa tudi pri Osramu so mnenja, da so žarnice, ki se prodajajo pod 40 €, po vsej verjetnosti sumljivega porekla oz gre za ponaredke, sploh če so brez tovarniške (pisane) embalaže.

Pomembno: pri nekaterih ponudnikih so bile na voljo tudi žarnice s Philipso etiketo, namesto belega tiska na ohišju žarnice. Da so tiste z etiketo sumljivega porekla, najbrž ni potrebno posebej poudarjati ...

Opomba: Poizvedba je bila namreč opravljena zato, ker na slovenskem tržišču lahko kupiš Philipsovo žarnico z rumeno embalažo za 100 € (z računom), v beli OE embalaži na pooblaščenem servisu za 165 € ali pa v nepopisani embalaži za 35 € (brez računa).
 
Kaj pravijo pri Philipsu?

Iz Anglije so sporočili, da se temperatura prične pri 4300 K, pri čemer pa poudarjajo, da ne gre za stabilne žarnice, saj se z leti temperatura povečuje, posledično pa oddaja vedno bolj modrikasto svetlobo. Menijo, da ni prav nič nenavadnega, če se po nekaj sto urah uporabe temperatura poveča na 4900 K, svetilnost pa zmanjša za 30%.

S tem namenom pri Philipsu ponujajo žarnice 85122+ in 85122 ColorMatch, ki naj bi bile pripravne predvsem pri menjavi le ene žarnice - te naj bi od vsega začetka svetile bolj modro in tako svetile podobno kot tovarniške žarnice. Namenjene so zgodnji menjavi žarnic (poškodba), saj v vsakem primeru zagovarjajo menjavo obeh.

Zanimivo, pri Philipsu v Nemčiji navajajo, da naj v primeru menjave samo ene žarnice posežemo po 85122+, ki naj bi temperaturno bila prilagojena starejši žarnici 85122. V primeru menjave obeh priporočajo model 85122.
 
Kaj torej kupiti in doseči čim bolj podoben izgled tovarniškemu?
 
Dejstvo je, da žarnice s približno 4000 K svetijo nekje 20% svetleje, kot tiste s 6000 K. Izbira žarnic s 4300 K tako ni prav nič napačna, s časoma utegne svetloba biti bolj podobna tovarniški (enaka pa skoraj gotovo nikoli). Menda naj bi današnje, novejše žarnice (podatek je iz leta 2006) zelo malo spreminjale barvo, največ kakšnih 100 K pri 1000 urah delovanja, tako da se bo mogoče v tem primeru potrebno sprijazniti z malce drugačno svetlobo.

Za tiste, ki želijo že v začetku bolj modrikasto svetlobo, pa je zanimiva (a dražja) opcija nakupa Philipsovih žarnic 85122+ ali 85122 ColorMatch. Za slednje sem se, kljub malce višji ceni (cca. 125 € za kos v avtotrgovini), odločil tudi jaz.

V primeru menjave samo 1 žarnice bi najbrž bilo najpametneje uporabiti ravno Philipsove 85122 Color Match, saj imajo te žarnice po specifikacijah 4800 K (prodajale pa naj bi se ravno zaradi barvne usklajenosti), medtem ko naj bi za 85122+ veljala vrednost 4200 K. Dokaze, da je 85122 Color Match resnično enake barve, kot prvovgradne žarnice, prilagam spodaj. Svetloba je po 10 letih z izjemo rahlo slabše svetilnosti praktično enaka.

O poreklu katere koli žarnice, pa presodite sami.
 
Slikovno gradivo - neobdelane fotografije!

Philips ColorMatch 85122 v embalaži:Na levi (sovoznik), prvovgradna žarnica Philips 85122, stara 10 let, po prevoženih 254.000 km.
Na desni (voznik), Philips 85122 Color Match.Zelo podoben, če ne enak odtenek barvne svetlobe, a rahlo močnejša svetloba, verjetno zaradi starosti prvogradne žarnice.Morda celo nekoliko bolj modrikasta svetloba pri Color Match žarnicah - vsekakor je opazna močnejša svetloba, upoštevati pa je potrebno tudi morebitne nepravilnosti svetlobnega tipala na fotoaparatu. V živo je barva svetlobe praktično enaka, opazi pa se, da novejša žarnica oddaja veliko močnejšo svetlobo.Color Match v obeh žarometih:

 
Zahvala: Nimesis
Gerchy E-39 © 2004.
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric