[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Enostavno posodobitev serijskega ozvočenja s sorazmerno nizkimi stroški ter minimalnimi posegi. Gre za non-premium sound system, torej sistem s 6 zvočniki, brez ojačevalnika in 12 ali 26-pinskega konektorja, ki bi omogočal nadaljno priključitev / izboljšavo posameznih komponent.

Za tiste, ki imajo na voljo 12 ali 26-pinski konektor, prilagam diagram kablov, s pomočjo katerih je basslink moč še enostavneje priklopiti. Omenjena konektorja sta na voljo v avtomobilih z ločenim ojačevalnikom, ki se nahaja v prtljažniku, na levi strani. V tem primeru Basslink povežete preko kablov iz konektorja, zato signal preko zvočniških enot ni potreben.
Hitra razlaga: 12-pinski konektor ponuja možnost prestreganja 4 ali 8 signalnih kablov nizkotonskih enot, potrebnih za 2 ali 4 kanalno reprodukcijo Basslinka, 26-pinski pa direktna "line out " izhoda ter signalne kable za visokotonske in srednjetonske enote... več >>


Opomba: klikni tukaj za večje slike (galerija)
 

Potrebujemo:

aktivni subwoofer Infinity Basslink z vso pripadajočo opremo (priključni kabli z nastavki, nosilci, navodila za uporabo)
priklopne jezičke/čeveljčke, 4 kose, izberite ustrezno velikost
2-3 metre napajalnega kabla, 6-10m2
Varovalko z ohišjem
nekaj (skoraj) vsakdanjega orodja (set izvijačev, torx set klučev, ključ 10 (za ski bag), olfa nož, svetilka)
 
Korak 1 - priprava zvočniških enot
   


odstranite vzglavnike
   
demontirajte mrežice (previdno, vsak zob posebej)
   
z olfa nožem ločite izolacijsko peno od ohišja zvočnika in jo nato (po možnosti v enem kosu) odstranite in shranite.
   
odvijte 4 vijake (torx) in izvlecite zvočnik (pod kotom, zaradi nesimetrične odprtine)
   
priložene kable subwooferja vstavite v kontakte zvočnika (pazi + in -) ali jih priklopite kako drugače. V tem primeru ozvočenja je možna le priključitev na hi-input vhodni priklop subwooferja. Po želji tudi 4-kanalno.
   
s spodnje strani (prtljažnik) poiščite odprtinico skozi zadnjo polico, nahaja se pri plastičnem čepu (slika 4). Kabel od zgoraj pričvrstimo na majhen izvijač in ga potisnemo navzdol, do pritljažnega prostora.
   
POZOR: takoj za naslonjalom se nahajata 2 odprtini, ki sta namenjeni pričvrščevanju vzglavnikov. V kolikor speljemo kable skozi omenjeni odprtini, ne bomo mogli vstaviti vzglavnikov.
   
signalni kabel speljemo mimo zgornje površine zvočnika, med pločevino in robom zvočnika (edini način, če nočemo vrtati)
   
zvočnik vstavimo nazaj, ga privijemo in nazaj obložimo s peno. V tej fazi pride v poštev nadgradnja/zamenjava zvočnikov. Previdno z vijaki, nekateri (npr. Hertz) ne ustrezajo. Moja izbira so dvosistemski "budget" JBL-GTO 528, ki v zadnji polovici malenkost poudarijo visokotonsko območje, sicer pa revolucije ne gre pričakovati.
   
kable ble v prtljažniku speljemo po vrhu, pod polico do mesta, kjer želimo locirati subwoofer. Optimalna postavitev je skrajno zadaj, levo, vendar onemogoča dostop do rezervnega kolesa in mejnavo žarnic zadaj levo.
 
Korak 2 - napajanje
   


namontiramo čeveljčke in varovalko
   
napajalne kable speljemo mimo rezervnega kolesa, priključke napeljemo preko odprtine za menjavo žarnic. Enako storimo s priključitvenimi kabli.
 
Korak 3 - demontaža ski-baga
 


odpremo naslov za roko in odvijemo vijak
   
s prtljažne strani odvijemo še 2 vijaka
   
odstranimo vzvode – tanke kovinske palčke, namenjene odpiranju “loput”
   
odstranimo okvir, ki pritrjuje vrečo
   
pas, s katerim je vreča pritrjena na ohišje, je podoben varnostnemu pasu. Ker ga je nemogoče izvleči zaradi kovinske sponke, je potrebno odstraniti plastičen čep na koncu pasa.
   
okvir brez vreče privijemo nazaj na sedalni del, luknjo prikrijemo z repkom, katerega pričvrstimo z ježki.
   
Korak 4 - priključitev, montaža in nastavitve
   
subwoofer priklopimo, remote kabla ne potrebujemo, saj subwoofer samodejno zazna vhodni signal, ter se z vklopljeno funkcijo za avtomatski vklop, vklopu nekaj sekund po aktiviranju glavne radijske enote.
   
pričvrstimo lahko z privijačenjem nosilcev v dno prtljažnika ali z gumijastimi trakci, katere zapnemo okoli kovinskih nosilcev.
   
nastavitve na radiu omogočajo še dodatne izboljšave. Prestavljanje faderja pripomore k boljši slišnosti visokih/nizkih tonov. Na subwooferju nastavite fazo (potrebno je malce testiranja), glasnost, bassboost ter frekvenco (od 50hz-120hz). Odprite naslon za roko vsled boljše prodornosti nizkih frekvenc.
   
Pa čim več prijetnih frekvenc ...
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Infinity Basslink:
Link do spletne strani
 
   

 

 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric