[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
DSC = dinamični nadzor stabilnosti


Sistem DSC je nadgradnja ABS zavornega sistema in ASC+T sistema nadzora stabilnosti, zato je priporočljivo, da si preberete tudi delovanje sistema ASC+T.

Opis velja za DSC III z Boschevim sistemom 5.7, ki so ga vgrajevali v serije E39 po letu 1999, pred tem pa je bil na voljo DSC III s sistemom Bosch 5.3. DSC III je nadgranja sistema DSC II, ki v bistvu posodobljen sistem ASC+T5. Posodobitve obsegajo tipalo kota koles ter DSC kontrolno enoto. DSC II ni bil nikdar vgrajen v serijo 5 E39.

ASC+T je sposoben zaznavanja vzdolžnih sil pri vožnji naravnost, DSC pa zaznava tudi vpliv bočnih sil in tako zagotavlja smerno stabilnost. To pomeni, da posebej pri visokih hitrostih v ovinkih sistem efektivno odpravlja nestabilna stanja vozila kot sta prekrmarjenje in podkrmarjenje in tako povečuje varnost na cesti. Vozilo ne ostane stabilno le pri speljevanju, vožnji naravnost ali zaviranju, saj je sistem DSC posebej učinkovit pri vožnji skozi ovinke.

 

Med vožnjo skozi ovinek sistem DSC registrira takojšnjo nestabilnost bodisi zaradi vrtenja volana, hitrosti vozila, prečnih sil ali odklona iz smeri.

V takšnih primerih DSC posreduje preko motornega računalnika tako, da zmanjša motorni navor in aktivira zavorni sistem na posameznih kolesih in tako poskrbi za stabilnost vozila.

Vsakršno posredovanje ima nekaj milisekundni reakcijski čas, kar je bistveno hitreje in natančneje od sposobnosti kakršnegakoli voznika.

 
Prednosti sistema DSC

S sistemom DSC je tako bistveno manj možnosti, da ob nenadnem zavijanju ali vožnji skozi spolzke (tlakovane) ovinke pride do zdrsa ali zanašanja vozila.

Oprijem koles zaradi trenja na površini cestišča je v kombinaciji z osnovnima sistemoma ABS in ASC+T tako optimalno izkoriščen.

 
Detajlno delovanje sistema DSC


Medtem ko ABS in ASC+T med vožnjo naravnost nadzorujeta vzdolžne sile, DSC spremlja in uravnava tudi bočne.

Računalnik sistema DSC vseskozi računa idealne vozne razmere, katere neposredno primerja s trenutnimi. V primeru prekrmarjenja ali podkrmarjenja izračunana idealna pot odstopa od izmerjene, zato DSC v nekaj milisekundah posreduje tako, da s pomočjo motornega računalnika vpliva na motorni navor in aktivira zavore na posameznih kolesih, če je to seveda potrebno.

Sistem DSC tako preprečuje nestabilnost vozila pri običajni vožnji, denimo pri pospeševanju, zaviranju, pozibavanju ali nepričakovani spremembi obremenitve (prestavljanje, nenadno zavijanje ali manevriranje z volanskim obročem).

Omenjeni odzivi se interpretirajo kot prekrmarjenje (zadnji del vozila zanese proti zunanjemu delu ovinka) in podkrmarjenje (sprednji del vozila sili proti zunanjemu delu ovinka).

V primeru prekrmarjenja bi sistem DSC zavrl zadnje zunanje kolo (po potrebi tudi zunanje sprednje) in tako z ustvarjanjem nasprotne sile popravil položaj vozila ter tako nevtraliziral prekrmarjenje.

Podobno bi se zgodilo tudi pri podkrmarjenju. Sistem DSC bi zavrl notranje zadnjo kolo (po potrebi tudi notranje sprednje kolo) in tako zopet vzpostavil stabilnost vozila.

Posredovanja DSC elektronskih in hidravličnih sistemov so bistveno natančnejša in hitrejša od voznikovih povrh vsega pa jih voznik skorajda ne občuti.

 
Komponente sistema DSC


Sistem DSC uporablja tipala sistema ABS in še naslednje komponente:

tipalo smeri (kota) / pozicije volana (koles) za ugotavljanje željene poti voznika

tipalo bočnega pospeška za določitev sil, ki jih mora vozilo preko koles prenesti na cestišče

tipalo za določitev rotacije vozila

tipalo zavornega tlaka za definicijo vzdolžnih sil med kolesi in cestiščem pri zaviranju

 
Gerchy E-39 © 2004.
  Nasveti:
Delovanje sistema ASC+T
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric