[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
ASC+T = Elek. sistem samodejne kontrole in regulacije stabilnosti + oprijema

Z vklopljenim sistemom ASC+T (Automatic Stabilty Control + Traction) je vozilo obvladljivo tudi v nepredvidljivih razmerah na cestišču. Inteligentni regulacijski sistemi preprečujejo zanašanje vozila pri pospeševanju na podlagah s slabim oprijemom in zagotavljajo, da je smerna stabilnost vselej zagotovljena.

Sistem ASC+T je možno izklopiti s pritiskom na tipko na sredinski konzol, pri čemer simbol venomer sveti.
 
V kolikor obstaja verjetnost zdrsa kolesa, se aktivira zavorni sistem ali pa sistem poseže v delovanje motornega računalnika. Pri pospeševanju sistem do koles prenaša le toliko moči, da le-ta ne vpliva na bočno stabilnost (zanašanje), ne glede na položaj pedala za plin.
Podobno integriran sistem za uravnavanje motornega navora preprečuje blokiranje pogonskih koles v primeru nenadnega odvzema plina.
ASC+T sistem je mogoče povsem izključiti, na primer, če bi za vožnjo skozi ovinke želeli uporabiti tehniko prekrmarjenja.
 
Prednosti sistema ASC+T
Optimalna varnost pri spolzkih podlagah, kot so sneg, led, makadam ...
Sistem takoj zazna razliko v oprijemu cestišča, četudi gre samo za manjše površine
Preprečevanje blokiranja koles pri nenadnem odvzemu plina ali pri menjavi v nižjo prestavo na spolzkih podlagah
 
Detajlna funkcija sistema ASC+T

ASC+T preprečuje zdrs pogonskih koles in je tako logična razširitev zavornega sistema ABS, ki preprečuje blokiranje koles pri zaviranju. Za zagotavljanje optimalne kotrole stabilnosti v vseh razmerah, sistem deluje na osnovi treh faktorjev, odvisnih od specifičnih razmer na cestišču:
1. Nadzor plina:
V primeru da je na pogonskih kolesih presežek moči, se s spremembo položaja lopute za zrak ali korekcijo ustreznega parametra omeji motorni navor. V kolikor sprememba ni učinkovita, da bi preprečila zdrs, se z nenadno spremembo kota vžiga prekine nadaljni vžig in tako bistveno zmanjša motorno moč.
2. Nadzor zavornega sistema:
Naslednji "ukrep" sistema ASC+T je samodejno aktiviranje zavore na pogonskem kolesu, ki utegne zdrsniti. Glede na to, da je moč zavreti posamezno pogonsko kolo, ima ta funkcija enak efekt kot diferencialna zapora. Rezultat je optimalen oprijem primerljiv z učinkom diferencialne zapore s skoraj 100-odstotno zaporo. Ta efekt omejevanja zdrsa koles deluje samo do hitrosti 40 km/h. Pri hitrostih višjih od 80 km/h (serija 3) in 100 km/h (serija 5) sistem za posredovanje ne uporablja več zavor. Namesto tega pri hitrostih, večjih od 100 km/h (80 km/h pri seriji 3), izvaja le spremembo položaja lopute za zrak v povezavi z motorno elektroniko DME - Digital Motor Electronics / DDE - Digital Diesel Electronics.
3. Nadzor motornega navora (MSR):
Funkcijo MSR izvaja sistem ASC takrat, kadar motor zavira in bi prevelika moč zaviranja motorja lahko povzročila blokiranje pogonskih koles na podlagah z majhnim koeficientom trenja. Pojav je pogost predvsem v nižjih prestavah z višjimi motornimi vrtljaji na podlagah z nizkim koeficientom oprijemljivosti.

V kolikor je hitrost pogonskih koles premajhna v primerjavi s kolesi, ki niso gnana, kontrolna enota ASC posreduje ukaz motornemu računalniku, da poveča navor.Motorni računalnik nato omeji zaviralno moč motorja in hkrati z aktiviranjem regulatorja prostega teka prepreči izgubo oprijema. Ta ukrep spremeni zaviralni navor v pozitivni navor. Motorni računalnik o tem obvesti enoto ASC.

Med delovanjem sistema MSR nikdar ne pride do spremembe vžigalnega časa.

Sistem deluje le pri hitrostih nad 20 km/h, zato, da denimo v primeru vožnje z nizko hitrostjo v oster ovinek ne ustvarja neželjenega"zaviralnega" navora / sile.
Gerchy E-39 © 2004.
  Nasveti:
Delovanje sistema DSC
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric