[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Nezadostno tesnjenje zadnjih vrat je zelo pogost pojav pri E39. Največkrat gre za delno odlepljeno tesnilno maso na notranji strani zadnjih vrat. Pod zunanjo tapeto je na vrata prilepljena zaščita, ki vodo usmerja na dno vrat, od tam pa skozi odprtino na tla. Večinoma se odlepi spodnji del zaščite, zato voda odteka na prag ali celo v notranjost kabine. Kakor hitro je po pranju avtomobila (ali v močnih nalivih) moč zaslediti mokra zadnja tepiha (v delno odlepljeni zaščiti se pojavlja le kondenz na pragovih), je čas za poseg. Odlepljeno tesnilno maso je potrebno nadomestiti z drugo. Najbolje se obnese trak iz Butyla, ki pa je pri nas precej težko dobavljiv. Ampak z malce truda se ga da kupiti/naročiti v trgovinah s camping opremo.

Opomba: klikni tukaj za večje slike (galerija)
 

Potrebujemo (za ena vrata)

Set Torx ključev
Lepilni trak Butyl 3 mm, ali Butylband 12 mm x 2 mm (Würth) ali 3M tesnilno maso, ki se je izkazala bolje od obeh trakov!
Križni izvijač, srednje velik
Olfa nož ali strgalo (po potrebi)
Žepna svetilka - vedno pride prav ;)
 
Korak 1 - demontaža tapete
   

Najprej je potrebno sneti okrasno letvico. Te so pritrjene z vijaki - ampak niso privite, zato jo previdno izvlecemo, najbolje jo je nagniti po dolžini, da je ne zvijemo. Po vsej dolžini je namreč podložena s tanko kovinsko ploščico, zato pazljivost ni odveč.
   
Odstranimo čep v sredini notranje vratne kljuke in odvijemo vijak.
   
Pri vozilih z roloji v zadnih vratih moramo odviti še dva dodatna vijaka, ki se nahajata pod sneto okrasno letvico.
 
Celotno vratno tapeto previdno povlečemo k sebi - tako da sprostimo vse plastične zatiče.
   
Zgornji del tapete je pritrjen s sedmimi kovinskimi zatiči (oziroma s petimi, če je poleg še rolo). Odvijte zatič za zaklepanje, ga potisnite navzdol, tapeto pa primite povsem na vrhu in jo rahlo povlecite proti sebi - da sprostite kovinske zatiče.
   
Notranjo kljuko z ohišjem obrnite in jo potisnite skozi odprtino na tapeti. Odklapljanje kablov in vlečne jeklene žice ni potrebno. Tapeto lahko naslonite na prag - tako, kot bi vrata bila zaprta.
   
Takole zgleda odlepljena notranja zaščita. Tesnilna masa z leti postane precej prožna in neučinkovita, to pa je tudi razlog, zakaj prihaja do slabe zatesnitve.
   
Zaščito povsem odlepimo in iz robov poskušamo čim bolj očistiti ostanke tesnilne mase. Pomagamo si lahko z nožem.
   
Ostanke lepila poskušamo očistiti tudi na vratih. Če je tesnilna masa funkcijo opravljala še zadovoljivo (v tem primeru voda še ni pritekala v kabino), bomo z odstranjevanjem imeli veliko več dela. Zato lahko površino zgladimo, jo očistimo (alkohol, bencin ...) in jo tako pripravimo za nanos nove mase.
 
Korak 2 - odstranitev stare lepilne mase in nanos samolepilnega traku iz Butyla
   

Zatesnil je: gerchy
Velika hvala: damci
Tudi nova masa (Butyl trak) je izredno prožna in fleksibilna - spominja na plastelin - zato ostanki prejšnje mase niso tako moteči. Trak prilepimo na isto lokacijo in ga dobro pritrdimo - najbolje s tankim papirjem, v katerega je ovit.
   
Ob tem preverite še odprtino za odtok vode iz vrat - nahaja se povsem spredaj, v smeri kabine, v kotu.
   
Po potrebi lahko nalepimo tudi dve plasti traku. Zaščita je namreč zelo prožna, zato ideja ni napačna. Jaz sem dve plasti nalepil na spodnji rob, kjer je odstopanje najpogostejše.
   
Zaščito nalepimo nazaj (pri tem pazimo na kable za osvetlitev, stikala za odpiranje stekel, zvočniške kable ...) in jo po robovih še dodatno utrdimo z rokami.
   
Tapeto pričnemo nameščati na vrhu. Skozi odprtino povlecemo zatič za zaklepanje. Pri nameščanju (potiskamo diagonalno v smeri stekla) pazimo na tanek rob tapete, da se pravilo usede). Ob koncu skozi odprtino izvlečemo še kljuko, tapeto pa potisnemo proti vratom, da se zaskočijo vsi zatiči.
   
Privijemo vijak(e) in pritrdimo okrasno letvico, katero lahko kar z roko malce potolčemo, da se vijaki dobro usedejo. Na koncu privijemo še zatič za zaklepanje in ga po višini uskladimo s tistim na drugi strani.
 
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Preberite tudi:
Čiščenje odtočnih kanalov
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric