[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Kakšno olje - večna dilema

V primeru, da boste upoštevali omenjeno priporočilo o skrajšanem (polovičnem) intervalu menjave olja glede na tovarniško predpisanega in če uporabljate eno od olj, ki so predpisana za vaš tip motorja in naše podnebje (povezava na tovarniško priporočena olja), potem bi lahko tukaj načeloma zaključili.
 
Ljubiteljem pa se ponavadi postavljajo vprašanja:
»Kakšno olje je najboljše za moj avto?«,
»Zakaj so najbolj priporočljiva ravno draga sintetična olja?«,
»Kaj se dejansko dogaja z oljem v motorju?«,
»Ali lahkotekoča olja res povečujejo obrabo motorja?«.
 
Kratkega in enostavnega odgovora žal ni, saj so priporočila odvisna od tipa motorja in njegove (ne)pravilne utečenosti, tovarniško priporočene viskoznosti olja glede na podnebje, števila prevoženih kilometrov in nenazadnje tudi vašega načina vožnje.
 
Za začetek vam priporočam branje naslednjih povezav (v angleščini):
The Engine Oil Bible
BobIsTheOilGuy forums
 
»BMW priporoča Castrol« je zadnja leta dejstvo in ker je Castrol precej razširjen med uporabniki po vsem svetu, si preberite nekaj uporabnih informacij. Graf prikazuje uporabo olj pri lastnikih po vsem svetu, 62% anketirancev je bilo iz Slovenije, 38% pa iz drugih držav. Leto: 2005.
 
B.
Tip olja
%

Castrol TXT 5W-40

35

Castrol TXT 5W-30

10

Castrol SLX 0W-30 LL01 in LL04

10

Castrol RS/TWS 10W-60

5

Mobil SyntS/Esso Ultr. 5W-40

8

Mobil SuperSyn 5W-40 (HM)

5

Shell Helix Ultra 5W-40

4

Drugo ...

23
 
2015: BMW zamenjal dobavitelja olja - Castrol zamenjal Shell
GE39 namesto preveril tudi druge znamke olj
Zaključek: bolj kot znamka je pomembna redna menjava


Bolj ali manj iz radovednosti sem pod drobnogled vzel tudi druga olja. Prizadeval sem si ostati na standardu LL98. Zakaj na tej prastari specifikaciji, več kot odlično razloži graf spodaj. Videti je namreč, da starejši kot je standard, manj je primesi, ki so pogojene z vedno strožjimi okoljskimi predpisi.Nagibal sem se torej k produktom, ki so nekoč podpirali LL98 in so na seznamu dovoljenih olj v TISu. Najprej mi je padel v oči Shell Helix 5W-40 (ki ima tudi dobra priporočila), potem pa sem pristal na Motulu X-Cess 5W-40, oba (žal) LL01. Gre za polnosintetična olja namesto "polsintetičnega" (tehnologija HC) BMW Super Power, ki sem ga uporabljal do sedaj in za katerega močno sumim, da je isti kot stari Castrol TXT in kasneje SLX, oba 5W-40 LL98.

Rezultat po treh intervalih z Motul X-Cess 5W-40
Olje - sedaj lahko trdim, da ne glede na znamko - po 10.000 km prične izgubljati prvotne lastnosti. Po 11.000 km je v naslednjih 1000 km nivo padel iz sredine skoraj na minimum. Se pravi: od 0-10.000 km je poraba približno pol litra, med 10.000-11.000 km 2-3 dcl in potem med 11.000-12.000 vnovič 2-3 dcl.

Opomba: opazke in meritve veljajo za BMW M54 motor, kar pa ne spremeni dejstva, da je pogostejši interval koristen tudi pri drugih motorjih. Vedno več mehanikov ugotavlja, da krajši intervali podaljšujejo življenjsko dobo kritičnih motornih sklopov (turbina, ipd).


Olja za test omogoča spletna trgovina:
 

Pomembne novosti v letu 2012
Ker je članek nastajal postopoma (nekje od leta 2005 naprej), se zdi koristna naslednja dopolnitev. Na tržišču so se pojavila tudi olja blagovne znamke BMW. Ni skrivnost, da je olja za BMW pripravljal Castrol, zato gre po vsej verjetnosti za enake, morda celo iste produkte. Pa vendar se je gerchy odločil preizkusiti tudi to olje, saj gre pri oznaki Super Power 5W-40 po vsej verjetnosti za dobro poznani Castrol TXT, kasneje preimenovan v Castrol SLX 5W-40 (beri tekst pod tem okvirjem). Vsa tri olja ustrezaju standardu LL98, kar je dodaten dokaz, da gre najbrž za enako zadevo. Po 150.000 prevoženih kilometrih opaznih razlik med TXT, SLX in Super Power ni opaziti. Menjava se je vselej vršila na polovični interval (cca. 12.000 km). Ponudba olj blagovne znamke BMW je bogata (cena pa ugodnejša od Castrola), a kot vedno, previdnost pri izbiri ni odveč. Dober in izkušen mehanik bo prepoznal ustrezen vonj in barvo olja. Ne gre za namig o slabši kakovosti ali ponaredku, temveč o ustreznosti za posamezna tržišča.

 
Castrol je sredi leta 2007 spremenil imena družin v svoji ponudbi, predvsem pa ločil izdelke namenjeni "domači" uporabi od izdelkov, namenjene pooblaščenim servisnim delavnicam.

Nekdanjo oznako / družino TXT je sedaj zamenjala družina Magnatec, ki v svoji ponudbi ponuja tudi olje Magnatec 5W-40 A3/B4, ki kot nekdanji TXT ustreza BMWjevemu longlife standardu LL98, vendar naj ne bi bil na voljo v Sloveniji. Pri nas je sedaj možno kupiti Magnatec 5W-40 C3, ki pa po dosedanjih podatkih ne ustreza standardu LL98.

Družino SLX je nadomestila družina EDGE. V besedilu se namreč nahajajo še stare oznake.

Subjektivna ugotovitev: popularno olje TXT 5W-40 se sedaj "skriva" pod oznako Magnatec 5W-40, SLX 0W-30 pa pod oznako EDGE 0W-30 - ustrezalo pa naj bi tudi BMWjevemu longlife standardu LL01. Prav tako popularno olje TXT 5W-30 Softec naj bi sedaj nadomestil izdelek EDGE 5W-30, pokriva pa specifikacije LL04, LL01 in LL98. EDGE sport verjetno označuje nekdanji oznaki TWS in RS.

Fakt: "Stari" TXT je bil deležen nekaterih izboljšav in ga pri Castrolu sedaj uvrščajo med sintetične proizvode, pritaknili pa so mu oznako SLX. Na voljo je v gradaciji 5W-40 in je dobavljiv samo na pooblaščenih servisih.
 
Castrol TWS 10W-60

… vsebuje veliko estra in je namenjen izključno uporabi v BMW-jevih serijah M in nekdanjemu modelu Z8. Ester je zaradi svojih superiornih lastnosti edinstveno mazivo za tekmovalne, superšportne in letalske motorje. BMW ga ni predpisal za športne motorje serij M samo zaradi dobrih mazalnih lastnosti, ampak predvsem zaradi tega, ker je zelo gosto. Določene serije njihovih motorjev so imele težave s kakovostjo batnih obročkov, zato so z gostejšim oljem skušali omiliti precej nerodno situacijo. Entuziasti so ga zaradi tipičnega ljubiteljskega načina razmišljanja, »da od viška ne boli glava«, pričeli množično uporabljati, vendar zadeva ni tako enostavna.

Olje sicer lahko uporabljate tudi v »civilnih« avtomobilih, ampak se je potrebno zavedati, da boste prikrajšani za nekaj konjskih sil, prav tako pa se bo poraba goriva tipično zvišala za cca. 0,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Že samo dejstvo, da lahko to olje (ki je vendarle le mazivo), tako poveča notranje trenje v motorju (posledično sta zvišani že omenjenai poraba goriva in delovna temperatura olja), vas naj odvrne od uporabe v standardnih R6 ali V8 motorjih.
Kakšna je razlika med Castrol TWS in RS?

Castrol je po nekaj letni uporabi spremenil formulacijo olja RS 10W-60. Novo olje z oznako RS ni več vsebovalo toliko estra in ni dosegalo kvalitete starega. Na BMW-jevo željo (pritisk) so pri Castrolu ponovno pričeli s proizvodnjo olja RS s prvotno formulacijo, katero se dandanes prodaja preko njihovih servisov z oznako TWS.
 
Castrol SLX 0W-30

... je trenutno eno od najboljših olj na svetu, ki je v resnici 100% sintetično in katero:
Ne potrebuje dodatkov s katerimi moral bi morali izboljševati njegove viskozne lastnosti - za razliko od večine drugih olj, ki brez njih ne zmorejo. Ti oljni dodatki puščajo po izgorevanju v motorju za sabo saje in garež, kar slabo vpliva na življenjsko dobo motorja
V analizah dokazuje minimalno obrabo delov motorja – ne samo BMWjevih, ampak tudi v motorjih drugih znamk
Obdrži svojo strukturo in mazalne lastnosti tudi v najtežjih pogojih
Ima pri delovni temperaturi 100 °C viskoznost, ki že meji na gradacijski razred xW-40
Njegova formulacija še ni znana. Rezultati uporabe na terenu pa so presenetljivi. V ZDA še vedno delajo na reverse engineeringu formulacije
 
Ampak ali ni SLX preredko olje?

Prva vrednost 0W pove o olju le to, da ostane uporabno tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah (-30 °C). Oljna črpalka ga lahko tudi v takšnih razmerah še vedno potisne po oljnih kanalih. Olje se ne »upira« potiskanju po oljnih kanalih in mazanju vitalnih delov v teh razmerah, s tem pa dokazuje, da ima dobro sintetično osnovo. Polsintetična olja ali mineralna namreč tega niso sposobna in se pri nizkih temperaturah zaradi svoje viskoznosti močno »upirajo« oljni črpalki, kar podaljša čas od zagona motorja do trenutka, ko so vsi vitalni deli naoljeni. Zavedati se je treba, da podatek o uporabnosti olja pri nizkih tempraturah ni direktno povezan z viskoznostjo olja pri delovni temperaturi 100 °C, kar nam pove druga vrednost.
 
Se pravi, da je to olje »vodeno« v hladnem in pri delovni temperaturi?

Po specifikaciji je to olje pri delovni temperaturi v resnici le minimalno redkejše kot olje viskoznosti xW-40. Nekaj konkretnih podatkov:
Tip olja
Kinematična viskoznost
(mm2/s pri 100°C)
Castrol SLX
12,2
razred xW-40
od 12,5 do 16,3
Castrol TXT 5W-40
13,0
Esso Ultron
14,2
Castrol TWS
24,3
Pri delovni temp. olja je pomembnejši podatek, kako stabilen in obstojen je ustvarjeni oljni film, kakor pa podatek, kako "netekoče" je olje takrat (ko se »upira« oljni črpalki). Tukaj prihaja v večini primerov do razhajanja v razumevanju in ocenjevanju kvalitete olj med ljubitelji. Višji oljni pritisk še ne zagotavlja, da je motor dejansko bolje podmazan. Vsaj dokler je zagotovljen minimalni oljni pritisk ne. To je odvisno predvsem od kvalitete baznega olja in uravnoteženosti dodatkov v njem.
Poleg tega so sodobni motorji načrtovani tako, da olje opravlja tudi funkcijo hlajenja najbolj obremenjenih komponent. Tudi zaradi tega razloga pregosta olja niso zaželjena.
 
Konkretna primerjava olja SLX z drugimi podobnimi olji

Primerjavo z najboljšimi ameriškimi olji gradacije 10W-30 je naredil Savant, Institute of Materials, rezultati pa so objavljeni tukaj: Amsoil ATM, Castrol SLX, Mobil1, Redline.
V zgornjem prispevku zasledite SLX 0W-30 pod oznako GC (German Castrol), kakor ga imenujejo ljubitelji v Ameriki. Dodatno je potrebno tudi poudariti, da je lažje narediti kvalitetno olje viskoznosti 10W-30, kakor pa 0W-30. Najbolj impresiven je podatek o stabilnosti olja in oljnega filma (Shear stability D5275 %). Razlago, kaj dejansko pomenijo vrednosti posameznih opravljenih testov boste našli na strani VoxPop Engine Oil Reports.
 
Kaj storiti, ko se pojavi poraba olja SLX?

Poraba olja je v času sintetičnih olj in dolgih intervalov menjav povsem normalen pojav. Če poraba ob zelo dinamični vožnji ni višja od 1 litra na 3.000 kilometrov, potem vam predlagam, da ga uporabljate še naprej. Ekonomski izračun nam sicer narekuje nasprotno, ampak prehod na drugo olje ali znamko vam le redkokdaj zelo močno spremeni porabo olja. Če se vam zdi poraba olja vseeno previsoka, pa vam priporočam prehod na kvalitetno olje gradacije 5W-40. Olja gradacije 0W-40 so namreč minimalno viskoznejša ("gostejša") od olja SLX, zato z njihovo uporabo utegne poraba še povečati.
 
Castrol TXT 5W-30/40

Olje TXT 5W-40 je povprečen predstavnik olj viskoznosti 5W-40. Analize njegove sestave so pokazale, da je sestavljen iz cca. 75% HC osnove (Hydrocracked – obdelane mineralne baze) in cca. 25% PAO (prave sintetike). Ta sintetika najverjetneje služi kot nosilec oljnih dodatkov, ki so potrebni za izboljšanje njegovih lastnosti (beri: da lahko olje zadovolji certifikacijske teste). Torej ne gre za za pravo sintetično olje, temveč za predelano mineralno olje – oziroma za polsintetično olje. Pomemben je podatek, da je svež TXT 5W-40 sposoben napraviti oljni film, ki se lahko primerja s SLX-ovim: HTHS viskoznost, 3,6 cP pri 150°C, test ASTM D 4683. TXT torej ustreza normativom BMW-jevih LongLife standardov LL98 (5W-40) in LL01 (5W-30) in pri polovičnih intervalih menjave olja z njim ni pričakovati težav. TXT lažje viskoznosti 5W-30 se uporablja na pooblaščenih servisih po vsem svetu (tudi v Ameriki, čeprav je tam zelo popularno »BMWjevo« quality longlife 5W-30), kljub temu, da se servisni intervali povprečno vršijo med dolgimi 20.000 do 25.000 kilometri. S prihodom olja SLX na trg (leta 2001) so pričeli za novejše šestvaljnike (M54) priporočati dražji SLX 0W-30. Vendar pooblaščeni servisi še danes uporabljajo TXT 5W-30 (tudi pri novejših peticah z M54 motorjem, ki že imajo podaljšan interval na okrog 30.000 km). Možno je tudi, da so se držali pravila, da je za novejši motor bolje uporabiti redkejše olje, sčasoma, ko se število prevoženih kilometrov bliža 100.000, pa preiti na gostejšega.

Gerchy je pred časom izvedel raziskavo med izkušeni mehaniki, ki praviloma priporočajo TXT 5W-40. Enakega mnenja so tudi na predstavništvu Castrola v Sloveniji, kjer menijo, da se je uporaba olja SLX razširila šele s prihodom novih BMWjevih motorjev v novejših serijah (E60, E90 ...). Pri prehodu iz TXT 5W-30 na TXT 5W-40 je bilo opaziti tudi manjšo porabo olja (namesto 1 litra na 8000 kilometrov na okrog 2-3 dcl na enak interval). Naslednja raziskava, ki se je je lotil, je zbiranje informacij o uporabljenih oljih pri lastnikih serije 5 z M52 in M54 (bencinskimi) motorji. V Sloveniji dobrih 76% vprašanih lastnikov E39 uporablja Castrolov TXT (glej tudi graf), po vsem svetu pa je delež Castrolovih olj v motorjih petic E39 kar 46-odstoten.
 
Kaj naliti v E39, ki ima prev. več kot 200.000 km ali je starejši od letnika '99?

Če motor dobro funkcionira s trenutnim oljem, potem ne razmišljajte o menjavi samo zaradi tega, ker je neko drugo olje na papirju boljše. Mirno lahko uporabljate olja iz serij 5W-40 ali 10W-40 enega od priznanih proizvajalcev iz seznama LL-98 (ali LL-01, op. avtorja, 2015).. Olje naj ima vsaj API SJ ali SL certifikacijo. Zaželjeno je, da je tipa Higher Mileage, kar pomeni, da je namenjeno motorjem z veliko prevoženimi km in vrača tesnilom izgubljeno prožnost.
 
Castrolova olja razporejena po subjektivni oceni kvalitete:

1.
Castrol Formula SLX 0W-30, Castrol SLX Longtec 0W-30, Castrol SLX LL-01 0W-30
2.
Castrol TXT 5W-40 in Castrol SLX LL-04
3.
BMW Quality Longlife-01 5W-30 (kat. št.: 83 21 0 144 450)
4.
BMW Quality Longlife-01 0W-40, (kat. št. 83 21 0 144 456)
5. Castrol TXT 5W-30
Opomba 1: Uporaba izvedenk Castrol SLX LongLife I ali II ni priporočljiva, ker sta formulaciji prirejeni motorjem koncerna VW/Audi (imata malenkost slabšo formulacijo)
Opomba 2: SLX je priporočen predvsem za bencinske motorje M54, ki imajo manj kot 200.000 prevoženih km in niso dolgotrajno v zgornjem območju vrtljajev.
Opomba 3: Castrol TWS ni na seznamu zaradi že omenjenih dejstev.
P.S.: Ne pozabite seveda na originalne oljne čistilce.
Pri izbiri ustrezne oljne gradacije upoštevajte, da batni obročki v nobenem primeru ne tesnijo nepredušno. Zaradi tega se sčasoma med olje pomeša določena količina bencina, ki olje nekoliko razredči, to pa rezultira s padcem gradacije (denimo iz razreda xW-40 na xW-35). Poleg tega skušajte pri izbiri olja čim bolj objektivno upoštevati podnebne razmere, način vožnje, preverite pa tudi, ali ima olje ustrezne standarde, ki jih predpisuje tovarna za vaš motor. Vsekakor je priporočljiveje uporabiti olje srednjega cenovnega razreda in ga pravočasno zamenjati (še najbolje na polovici intervala), kot skozi ves interval uporabljati vrhunsko olje. Navadno utegne slednja opcija biti tudi manj zanimiva z denarnega vidika.
Zapisala: Matjaž (MG) in gerchy
Gerchy E-39 © 2004.
  Povezava:
Dovoljena olja
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric