[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave

Nikasil v motorjih M60 in (le nekaterih) M52 za evropsko tržišče

Veliko je bilo govoric o težavah BMWjevih motorjev, katerih valji so bili prevlečeni z Nikasilom. Nanos je namreč izredno trd in se obrablja precej počasi, kar naj bi bilo zagotovilo za daljšo življenjsko dobo motorja (pri motorjih M70 naj bi ravno zaradi tega nanosa obraba valjev bila tako majhna, da je bila predvidena življenjska doba 1 milijon prevoženih kilometrov brez generalnega popravila). Verjetno se je marsikateri lastnik osemvaljne serije 5 vprašal, v kakšnem stanju je njegov motor. Naj takoj na začetku pojasnim, da E39 z osemvaljnim motorjem ni bil deležen teh težav, saj so pri motorjih serije M62 uporabili Alusil.

Lastniki serij E38, E32 ali E34 z osemvaljnim motorjem preverite, kakšen blok ima vaš motor (še enkrat, v E39 so vgrajevali samo motorje serije M62).
Zlezite pod sprednji del avtomobila, motorji M60 in M62 imajo na desni strani zapisane kataloške številke, poglejte neposredno vzdolž 3. valj, rahlo nad ventil za spuščanje hladilne tekočine.
Nikasil M60B30 - ... 1 725 970 ali ... 1 741 212
Nikasil M60B40 - ... 1 725 963 ali ... 1 742 998
Alusil M60B30 - ...1 745 871
Alusil M60B40 - ...1 745 872
Alusil M62B44 - ...1 745 873 (edini motor na tem seznamu, katerega so vgrajevali v E39)

Nikasil pa je žal bil prisoten pri nekaterih M52 motorjih z enojnim Vanos sistemom v E39 (pa tudi E38 in E36), katere so vgrajevali do marca 1998. Šele septembra so obstoječi motor nadgradili z dvojnim Vanos sistemom in mu pritaknili oznako TU ter prenehali uporabljati Nikasil. Kljub temu, da so nekateri motorji z oznako TU dobili novo oznako ("..6S4" namesto ".. 6S3"), niso vsi motorji z oznako ".. 6S3" imeli Nikasilove prevleke. BMWji za ameriški trg z M52 motorjem teh težav niso imeli, saj so imeli vgrajenei železne bloke.

Natančnih informacij o 6-valjnih "Nikasil motorjih" torej ni, razen, da motorji, vgrajeni v letu 1999 ali kasneje, niso nagnjeni k omenjenim težavam, saj je tovarna nanos zamenjala. Pri nakupu bodite pozorni na blok motorja, oziroma pri pooblaščenem prodajalcu preko VIN številke preverite ustrezne podatke. Pri nas, v Sloveniji, zaenkrat ni bilo slišati o težavah z Nikasilovim nanosom.

Težave so se pojavljale največ v tistih državah (recimo Velika Britanija), kjer so v bencinu bile prisotne velike količine žvepla. Bloki so bili sicer izdelani iz aluminija, površine valjev pa prevlečene z Nikasilom, ki je nikelj-silicijev karbid, (debeline 0.07 mm). Žveplo reagira z nikljem in tako povzroča drobne razpoke na valjih. Zaradi tega batni obročki prenehajo ustrezno tesniti, opazno se zmanjšajo zmogljivosti motorja, znak poškodbe nanosa pa je prav tako velika poraba olja, kar je bil pravzaprav prvi pokazatelj poškodbe nanosa tudi pri motorjih nekaterih drugih proizvajalcev (Audi, Ferrari ...), ki so omenjen nanos uporabljali predvsem pri visokozmogljivih motorjih. Pojav bi lahko poimenovali kot "uhajanje kompresije", saj zrak pri taktu, ki stiska zrak v izgorevalno komoro, uide mimo batnih obročkov. V nekaterih primerih je bila izguba kompresije tako močna, da je bilo opaziti vidno zmanjšanje moči. Več težav je bilo z šestvaljnimi motorji, saj je bila poraba olja bistveno večja, v redkih primerih pa motor v hladnih dneh preprosto ni vžgal.

Tovarna BMW je bila sprva šokirana, vendar so kmalu ugotovili, za kaj gre. Najprej so pričeli z menjavo blokov in preprogramirali motorno elektroniko (DME) ter tako povečali izgorevalno temperaturo, vendar težave niso povsem odpravili. Sčasoma so pričeli z uporabo Alusila (pri osemvaljnikih) in železnega nanosa pri šestvaljnikih. V Veliki Britaniji so podaljšali garancijsko dobo na 4 leta in 100.000 prevoženih milj, vendar je bilo veliko motorjev že starejših ali pa je imelo več prevoženih milj.

Gerchy E-39 © 2004.
  Tehnični podaki:
Podrobneje o E39 ...
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric