[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
BMW je serijo 5 po začetnem testiranju rahlo modificiral, predvsem zaradi prepozne sprožitve zračnih blazin spredaj. Modifikacije so zajemale nova tipala, namenjena sprožitvi zračnih blazin ob trku, nove varnostne pasove z omejitvijo obremenitve in dodatno varjenje karoserije v predelu nog. Prikazani rezultati so napravljeni že z novim (modificiranim) modelom, ki je bil na voljo od maja 1998. Zgornji del telesa voznika je pri čelnem trku dobro zaščiten, pri bočnem trku varnost popolnoma ustreza novi zakonodaji, ki je stopila v veljavo septembra 1998. Dobro funkcionirajo tudi stranske zračne blazine, namenjene zaščiti glave. Varnost pešcev je sorazmerno slaba, predvsem sta "agresivna" sprednji odbijač ter pokrov motorja.
Rezultati testa
Zaščita odrasle osebe
Zaščita pešcev
Rezultati testa: spredaj 12 (75%) | bočno 14 (78%) | skupno 25 (74%) | pešci 8 (22%)
Poškodbe pri trku:
Zaščita (legenda)
  Dobra
  Ustrezna
  Zadovoljiva
  Slaba
  Zelo slaba

voznik - čelni trk

sopotnik - čelni trk

voznik - bočni trk

 
Čelni trk

Po trku je bila vratna odprtina malenkostno deformirana, celotno ogrodje pa je ostalo čvrsto. Levo sprednje kolo je poškodovalo nožni predel zaradi zlomljenega notranjega blatnika. Voznikova ter sovoznikova zračna blazina sta dobro opravili delo, varnostni pasovi z omejitvijo obremenitve so precej zmanjšali možnost poškodbe prsnega koša (sploh v primerjavi s predhodnim testom). Po trku trde površine v predelu kolen lahko povzročijo poškodbo kolen, stegen in medenice.
 
Bočni trk

Stranske varnostne zračne blazine za zaščito prsnega koša ter glave so pri seriji 5 serijska oprema. Zračne blazine, namenjene zaščiti glave, varujejo potnike pri morebitnih trčenjih s predmeti izven avtomobila. Euro NCAP v tistem času še ni bil kompetenten za ocenjevanje tovrstnih trkov, zato v tem primeru tudi ni ocen za to področje. Ob trku so se zadnja vrata odprla, s tem pa se je povečala možnost izpada neprivezanih potnikov. Voznikova zračna blazina je zavarovala voznikove roke, rebra in trebuh, ni pa se obnesla tako dobro, kot zračne blazine v nekaterih drugih testiranih vozilih.
 
Zaščita otrok

Slikovno opozorilo evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) na stebričku vrat avtomobila in opozorila na prednjem steklu v angleščini in nemščini so opozarjala voznike pred nevarnostjo nameščanja otroškega sedeža na sopotnikov sedež spredaj, niso pa opozarjala o nevarnosti poškodb oz. smrtnega izida v primeru neupoštevanja opozoril. Poleg tega Euro NCAP daje prednost trajnim opozorilom - ta pa se lahko odluščijo ali izgubijo v primeru menjave prednjega stekla. Obe testni otroški lutki sta sedeli v BMW Junior sedežu obrnjenem naprej, ki ima nastavljive nosilne jermene na dnu. Njihov namen je preprečiti prekomerno premikanje in so svojo nalogo opravili dobro, a sedeži vseeno niso v skladu s pravilnikom R44.03, saj napeljava varnostnih pasov ni bila barvno označena. Na koncu je treba dodati še to, da noben sedež ni pravilno varoval otroških glav pri stranskem trčenju.
 
Zaščita pešcev

BMW bi moral nameniti več pozornosti zaščiti pešcev. Sprednji del vozila je izrazito trden in je z 12 od 18 testnimi točkami ocenjen kot "slab".
 
Podatki o testnem vozilu in opremljenosti


Serije 5, prodane v takratni EU in izdelane od maja 1998 naprej so bile opremljene z dvema zračnima blazinama spredaj (sopotnik+sovoznik), z dvema stranskima blazinama ter blazinama za zaščito glave (skupno 6), samozateznimi varnostnimi pasovi z omejitvijo obremenitve, zavornim dodatkom ABS, stabilizacijskim programom ASC+T ter s servo ojačanim volanskim mehanizmom.

Testno vozilo: BMW 520i, letnik 1998, teža: 1485kg, oblika karoserije: limuzina (4 vrata)
 
Gerchy E-39 © 2004.
  Fotogalerija
Serija 5 v 360° pogledu
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric