[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Diagnoza

V kolikor daljinski upravljalnik na ključu ne deluje, motor pa je kljub temu mogoče zagnati, se je najverjetneje izpraznila baterija / akumulator, vgrajen v ključu, ali pa ključ ni sinhroniziran. Postopek sinhronizacije si oglejte spodaj.

Vgrajeni akumulator se polni takrat, ko je ključ v obvolanski ključavnici, vendar le takrat, kadar je ključavnica v poziciji 1, saj se polnjenje vrši s pomočjo indukcije. Potreben čas da se akumulator povsem napolni naj bil po podatkih tovarne bil 30 ur. Po 30 minutah polnjenja v ključavnici bi s ključem predvidomi že lahko 15-krat na daljavo odklenili avtomobil (v kolikor seveda ni bila izbrisana varnostna koda, potrebna za odklepanje).

T1 pomeni tipko za zaklepanje vozila, T2 pa tipko za odklepanje vozila. V primeru programiranja je kodirati vse ključe, saj v nasprotnem primeru bo odklepal le tisti ključ, katerega bomo kodirali.

Opomba: postopek je preverjen pri vozilih, izdelanih po letu 2000, modelno leto 2001 do 2003.
 
Programiranje
1. Sedite na voznikov sedež. Avto mora biti odklenjen in vsa vrata zaprta.
2. Nedelujoč ključ vstavite v obvolansko ključavnico, obrnite ključ na pozicijo 1 in nato nazaj na pozicijo 0 (to je potrebno napraviti v manj kot petih sekundah). Sistem je sedaj pripravljen na programiranje.
3. Ključ vzemite iz ključavnice in pričnite s programiranjem.
4. Pritisnite tipko T2 in jo držite ...
5. V času desetih sekund pritisnite trikrat tipko T1, pri tem pa T2 še vedno držite pritisnjeno.
6. Spustite T2.
7. Avtomobil signalizira z zaklepom in takojšnjem odklepom. En ključ smo tako uspešno programirali.
8. Takoj zatem vzamite drug (delujoč) ključ in ponovite programiranje (točke 4 - 6). Tudi pri programiranju tega ključe se izvede takojšen zaklep/odklep vrat (točka 7.)
9. Konec programiranja. Preverite, če sta oba ključa pravilno programirana.
 
... v primeru, da ...
:: ... ni bilo potrditvene signalizacije (točka 7), ponovite postopek.
:: ... po ponovljenem postopku prav tako ni bilo potrditvene signalizacije, poskusite s programiranjem drugega delujočega ključa.
:: ... tudi tokrat ni bilo potrditvene signalizacije, ste se pri kateri od točk utegnili zmotiti, ali pa gre za okvaro ključa.
 
Opozorilo: z opisanim postopkom lahko programirate največ štiri ključe. V primeru nekontroliranega pritiskanja tipk takrat, ko vozilo ni v neposredni bližini (dometu radijskega daljinskega upravljalnika), lahko pride do motenj, saj se ob vsakem pritisku do avtomobila pošlje drugačen signal. Potrebno je seveda ponovno programiranje.

Nasvet: v redkih primerih pride tudi do motenj (nedelovanja) pri odklepanju z daljinskim upravljalnikom na ključu po tem, ko smo vozilo uspešno zaklenili. V tem primeru vozilo odklenite s ključavnico. Ob ponovnem poskusu bo zadeva pričela normalno delovati.

Motnje lahko nastanejo tudi zaradi zunanjih vplivov: predvsem so moteči oddajniki in razne antene, katere se največkrat pojavljajo v bližini televizijskih hiš, pošte, ipd ...

Zapisali: matejE, Tom in gerchy
Gerchy E-39 © 2004.
  Fotogalerija
 
  Klikni za večjo sliko!
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric