[ domov | kontakt | avtor | sitemap | bmwslo | oglaševanje | iskanje | obvestila ]
Predstavitev serije 5 - E39 + tehnični podatkiUporabni nasvetiFotogalerija, ohranjevalniki ...Povezave
Ne, ne gre za dnevne luči, ki so privzeto nastavljene pri vseh slovenskih vozilih - kar pomeni, da lahko stikalo pustite na 2. stopnji, pri tem pa ob ugasnjenem vozilu parkirne luči ne bodo ostale prižgane. Gre namreč za funkcijo, ki je bolj poznana v Ameriki, omogoča pa vklop dolgih luči, smerniikov in zavornih luči z zmanjšano svetilnostjo.
 
Pri vklopu te funkcije se lahko zgodi naslednje:
1. ob zasuku ključa na stopnjo II (kontakt) ali pri delujučem motorju se prižgejo dolge luči z 18,82 % svetilnostjo. Položaj stikala za vklop luči je na 0. Zadaj ne sveti nič, prav tako ni osvetljena instrumentna plošča.
2. Pri položaju stikala za vklop luči na stopnji 1 so poleg dolgih luči z zmanjšajo svetilnostjo prižgane tudi parkirne luči.
(v tem primeru je možna je aktivacija sprednjih smernikov in zavornih luči, ki prav tako svetijo z zmanjšano svetilnostjo. Zadnjih in stranskih smernikov ni mogoče aktivirati).
3. Pri položaju stikala za vklop luči na stopnji 2 se dolge luči z zmanjšano svetilnostjo ugasnejo, prižgane ostanejo parkirne luči, prižgejo pa se zasenčene luči.
(in v primeru vklopa še sprednji smerniki in/ali zavorne luči).
4. Pri izvlečenem ključu in položaju stikala za vklop luči na položaju 1, gorijo samo parkirne luči (in v primeru vklopa še sprednji smerniki in/ali zavorne luči).
 
 
Funkcija je koristna predvsem pri mestnih vožnjah (sploh pri vozilih s xenonskimi žarometi), saj večkratna kratkotrajna uporaba ne vpliva ravno blagodejno na življenjsko dobo komponent. Ponoči so dolge luči z zmanjšano svetilnostjo (18,82 %) neuporabne, z dodatnim parametrom pa se jim svetilnost lahko poveča na 20,39 % in 43,92 %. Poleg tega, je temperatura barve pri 18,82 odstotkih praktično enaka kot ori "angeleye" obročih (letniki po 09/2000), tako da ima vse skupaj tudi estetski smisel.

Aktivacija je možna s priklopom na računalnik in z uporabo ustrezne programske opreme - s čimer pa naši uradni serviserji po dosedanjem povpraševanju nimajo izkušenj.
Zato je bilo potrebno pljuniti v roke ...

 

Gerchy E-39 © 2004.
  Povezava:
Dodatne spominske nast.
 
   
 
Idejna zasnova, izvedba, oblikovanje, besedila, nasveti: gerchy
Fotografije: gerchy, BMW Press, internet ...

Produkcija:
Gostovanje: Simetric